Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


PROTESTAI BALTARUSIJOJE
Į policiją dėl Baltarusijos režimo smurto kreipėsi Lietuvos pilietė
BNS

Į Lietuvos policiją dėl Baltarusijos režimo smurto kreipėsi baltarusių kilmės Lietuvos pilietė.

Kaip BNS patvirtino Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos štabo atstovas Aleksandras Dabravolskis, Lietuvos pilietybę turinti Marija Matusevič į Lietuvos kriminalinės policijos biurą kreipėsi pirmadienį.

„Taip, ji kreipėsi į policiją vasario pirmą, apklausa buvo nuo ryto, ją ilgai apklausė, ji viską papasakojo, jos istorija įdomi“, –  BNS sakė A. Dabravolskis.

Tai – jau antrasis kreipimasis į Lietuvos teisėsaugą dėl Baltarusijos teisėsaugos smurto prieš protestuotojus, Lietuvos Generalinė prokuratūra pernai gruodį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl nusikaltimų žmoniškumui pagal Baltarusijos piliečio Maksimo Chorošino kreipimąsi.

Su pačia M. Matusevič BNS kol kas nepavyko susisiekti. 

Minske gyvenusi M. Matusevič sausį LRT televizijos laidai „Panorama“ pasakojo, jog buvo dviem parom sulaikyta ir sumušta omonininkų pernai rugpjūtį, per protestus, kilusius iškart po prezidento rinkimų. Ji tuomet persikėlė į Vilnių.

„Atsitiktinai rado mano lietuvišką pasą ir pradėjo kalbėti, kad aš Lietuvos lėlininkė, kad man moka, kad sugriaučiau šalį, kad mane pasodins iki gyvos galvos“, – pasakojo M. Matusevič.

Pasak LRT, Baltarusija M. Matusevič uždraudė grįžti į šalį penkerius metus.

A. Dabravolskis BNS teigė, kad dėl Baltarusijos milicijos smurto ketina kreiptis ir daugiau asmenų, tarp jų – ir du į Lietuvą atvykę Baltarusijos piliečiai.

Tyrimą pagal M. Chorošino kreipimąsi atliekanti prokuratūra tvirtina, kad baltarusio pateikti pirminiai duomenys įvertinti kaip turintys nusikaltimo, kuriam pagal Lietuvos baudžiamąją kodeksą taikoma universali jurisdikcija, požymių. Tai leidžia taikyti baudžiamąją atsakomybę, nepaisant nukentėjusiųjų ar įtariamųjų pilietybės, nusikaltimo vietos ir to, ar valstybėje, kurioje padarytas nusikaltimas, už tai baudžiama įstatymu. 

Prie nusikaltimų, kuriems gali būti taikoma universalioji jurisdikcija priskiriamas ir kankinimas – vienas iš nusikaltimų žmoniškumui. 

Baltarusijoje nuo rugpjūčio mėnesio tęsiasi protestai dėl rinkimų klastojimo. Minsko režimo pareigūnai protestus malšina jėga.

Į Lietuvą po rinkimų pasitraukusi buvusi kandidatė į prezidentes S. Cichanouskaja ragina kitas Europos šalis sekti Lietuvos pavyzdžiu ir pradėti tyrimus dėl kankinimų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 02 03 11:49
Spausdinti