Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


HONKONGAS
Honkongo prodemokratinis laikraštis po vadovų arešto penkeriopai padidino tiražą
BNS
Scanpix
„Apple Daily“.

Honkongo prodemokratinės pakraipos laikraštis „Apple Daily“ penktadienį daugiau kaip penkiskart padidino savo tiražą iki 500 tūkst. egzempliorių, miesto gyventojams reiškiant paramą puolamai spaudos laisvei po ketvirtadienį policijos surengto reido šio leidinio redakcijoje.   

Policija ketvirtadienį sulaikė penkis „Apple Daily“ redaktorius ir vadovus, taip pat įšaldė 18 mln. Honkongo dolerių (1,9 mln. eurų) vertės laikraščio turtą.  

Leidinio vadovai buvo sulaikyti dėl „slapto susitarimo su užsienio valstybe ar išorės jėgomis sukelti grėsmę nacionaliniam saugumui“, nurodė policija.

Policija penktadienį pranešė, kad dviem „Apple Daily“ vadovams buvo pareikšti kaltinimai pagal naują nacionalinio saugumo įstatymą. Leidinys nurodė, kad kaltinimai pareikšti vyriausiajam redaktoriui Ryanui Law ir šį laikraštį leidžiančios žiniasklaidos grupės „Next Digital“ generaliniam direktoriui Cheung Kim-hungui.

Reidas „Apple Daily“ redakcijoje ir jo vadovų sulaikymas yra pirmas atvejis, kai pernai birželį miestui Pekino primestas drakoniškas nacionalinio saugumo įstatymas panaudojamas prieš žiniasklaidą – vieną iš pilietinių laisvių, kurių neturi autoritariškai valdomos žemyninės Kinijos piliečiai, simbolių pusiau autonominiame Honkonge.

Daugiau kaip pusė tūkstančio policijos pareigūnų dalyvavo apyaušriu surengtoje operacijoje. Policija informavo, kad reidas surengtas dėl daugiau kaip 30 „Apple Daily“ straipsnių, kuriuose buvo raginama imtis tarptautinių sankcijų prieš Honkongo ir Kinijos vadovus.  

Per pastaruosius metus daugelis iškiliausių Honkongo prodemokratinio judėjimo aktyvistų buvo suimti, įkaltinti arba neatlaikę spaudimo pasitraukė į užsienį, o mieste vykę antivyriausybiniai protestai nuslopinti.  

Policijos reidu pasipiktinę honkongiečiai penktadienį spaudos kioskuose ir parduotuvėse graibstė „Apple Daily“ egzempliorius.  

„Honkonge esama daug neteisingumo. Manau, yra daug dalykų, kurių mes nebegalime daryti, – sakė miesto gyventoja Lisa Cheung. – Tegalime nusipirkti šį laikraščio egzempliorių. Kai įstatymai nebegina Honkongo žmonių, turime daryti, ką dar galime.“     

„Apple Daily“ penktadienio numerio pirmajame puslapyje matomos penkių antrankiais surakintų redaktorių ir vadovų nuotraukos bei pateikiama generalinio direktoriaus Cheung Kim-hungo citata: „Visi, laikykitės.“

Policija per reidą redakcijoje taip pat konfiskavo 44 kompiuterių diskus.    

Kitas Honkongo gyventojas Williamas Chanas sakė nusipirkęs „Apple Daily“ penktadienio numerį norėdamas parodyti paramą laikraščiui. 

„Tai absoliučiai nepagrįsti areštai ir žiniasklaidos laisvės suvaržymas“, – sakė jis.  

Nacionalinio saugumo įstatymas buvo primestas Honkongui po 2019-aisiais miestą purčiusių didžiulių ir dažnai smurtinių protestų, kuriuose reikalauta didesnių demokratinių laisvių. Tie protestai tapo rimčiausiu iššūkiu Pekino valdymui šioje buvusioje Didžiosios Britanijos kolonijoje nuo jos grąžinimo  Kinijai 1997 metais.

Įstatymas numato baudžiamąją atsakomybę už miglotai apibrėžtus keturių rūšių nusikaltimus: raginimus atsiskirti, ardomąją veiklą, terorizmą ir susimokymą su užsienio jėgomis. Jame numatyta griežčiausia bausmė – įkalinimas iki gyvos galvos. Dauguma pagal šį įstatymą sulaikomų asmenų nepaleidžiami užstatą ir laukia teismo už grotų. 

Honkongo saugumo ministras Johnas Lee ketvirtadienį įspėjo kitus žurnalistus atsiriboti nuo kolegų, figūruojančių „Apple Daily“ atžvilgiu vykdomame tyrime. Anot ministro, sulaikytieji, prisidengdami žurnalistiniu darbu, kėlė grėsmę nacionaliniam saugumui, ir visi, kas jiems talkina, brangiai už tai sumokės.     

Kinijos vyriausybės ryšių biuras Honkonge ketvirtadienį išplatintame pareiškime nurodė palaikąs policijos veiksmus. Anot jo, nors miesto mini konstitucija – Pagrindinis įstatymas – garantuoja žodžio ir spaudos laisves, tos teisės negali kenkti nacionaliniam saugumui.   

„Spaudos laisvė nėra skydas neteisėtai veiklai pridengti“, – pabrėžė ryšių biuras.  

JAV valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as sakė, kad Jungtinės Valstijos griežtai smerkia „Apple Daily“ redaktorių ir vadovų sulaikymą ir ragina juos nedelsiant paleisti. Jis taip pat paragino Honkongo valdžią liautis rengus atakas prieš nepriklausomą ir laisvą žiniasklaidą.   

„Esame labai susirūpinę, kad Honkongo valdžia selektyviai naudoja nacionalinio saugumo įstatymą, nepagrįstai puldama nepriklausomas žiniasklaidos organizacijas“, – sakė N. Price'as ir pridūrė, kad kaltinimai dėl „slapto susitarimo su užsienio valstybe ar išorės jėgomis“ atrodo esantys politiškai motyvuoti.   

„Kaip visi žinome, keitimasis nuomonėmis su užsieniečiais žurnalistikos srityje neturėtų būti laikomas nusikaltimu“, – kalbėjo jis.   

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas socialiniame tinkle „Twitter“ priminė, kad spaudos laisvė yra viena iš teisių, kurias Pekinas įsipareigojo ginti 50 metų pagal 1997-aisiais įvykusio šios teritorijos grąžinimo Kinijai sutartį. 

„Šios dienos reidai ir areštai „Apple Daily“ redakcijoje Honkonge rodo, kad Pekinas naudoja nacionalinio saugumo įstatymą ne visuomenės saugumui užtikrinti, o nepritariantiems balsams slopinti“, – pabrėžė D. Raabas.     

„Apple Daily“ pažadėjo savo skaitytojams, kad tęs darbą, ir ketvirtadienį vakare pakvietė kolegas iš kitų žiniasklaidos priemonių susirinkti prie jo  spausdinimo mašinų ir drauge stebėti, kaip spausdinamas laikraščio penktadienio numeris.    

Laikraščio savininkas, 73 metų milijardierius Jimmy Lai, atlieka 20 mėnesių laisvės atėmimo bausmę už dalyvavimą 2019 metais vykusiuose prodemokratiniuose protestuose.

„Apple Daily“ vidutinį dienos tiražą sudarė maždaug 86 tūkst. egzempliorių. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 06 18 12:40
Spausdinti