Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PABĖGĖLIAI
Gresiant naujai pabėgėlių krizei stiprinama ES sienų su Turkija kontrolė
BNS
Pixabay

Europos Sąjungos sienų kontrolės agentūra FRONTEX sekmadienį pranešė paskelbusi „aukšto lygio parengtį“ pasienyje su Turkija, iš kurios tūkstančiai migrantų siekia patekti į Bendriją, ir siunčianti pagalbą Graikijai. 

Tuo metu už migraciją atsakingas eurokomisaras Margaritis Schinas socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad paprašė sušaukti neeilinį ES vidaus reikalų ministrų susitikimą aptarti situacijai.

Jis pridūrė, kad tęsiasi Europos Komisijos vadovės Ursulos von der Leyen, graikų premjero Kiriako Micotakio ir vidaus reikalų eurokomisarės Ylvos Johansson konsultacijos.

„Gavome Graikijos prašymą dėl papildomos paramos. Jau ėmėmės veiksmų nusiųsti į Graikiją techninės įrangos ir papildomų pareigūnų“, – sakoma FRONTEX atstovės pareiškime naujienų agentūrai AFP

Tūkstančiai migrantų netrukdomi per Turkiją pasiekė sienas su ES narėmis Graikija ir Bulgarija. 

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė atvėręs migrantams „vartus“ į Europą. Šis pareiškimas pasirodė po to, kai per Rusijos remiamo Damasko režimo pajėgų antskrydžius Šiaurės Sirijoje žuvo dešimtys turkų karių.

Manoma, kad taip prezidentas mėgina paspausti ES ir NATO šalis paremti Turkijos karinę operaciją Sirijoje. 

FRONTEX pranešė, kad atidžiai stebi padėtį prie Graikijos ir Bulgarijos sienų su Turkija ir ieško „kitų būdų, kaip paremti su Turkija besiribojančias ES šalis“.

„Palaikome glaudų ryšį su Graikijos valdžios institucijomis dėl papildomos paramos, kurią galime suteikti šioje greitai besikeičiančioje situacijoje," – sakoma pareiškime. Pasak agentūros, taip pat atidžiai stebima padėtis Kipre – ES šalyje, kurios šiaurinę dalį kontroliuoja Turkija. Ankara vienintelė pripažįsta vadinamąją Šiaurės Kipro turkų respubliką.  

FRONTEX pranešė jau komplektuojanti personalą operacijoms Graikijoje ir Bulgarijoje. Šiuo metu  daugiausia agentūros darbuotojų – 400 – yra Graikijos salose, nedidelis kontingentas taip pat tarnauja Evro regione Graikijos pasienyje su Turkija. Bulgarijoje šiuo metu yra 60 pareigūnų.  

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 01 14:40
Spausdinti