Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


COVID-19
Graikijoje įvedami nauji ribojimai imuniteto COVID-19 neturintiems asmenims
BNS
Pexels
Atėnai.

Graikijos sveikatos apsaugos ministras antradienį paskelbė apie naujus apribojimus ir reikalavimus, kurių turės laikytis imuniteto COVID-19 neturintys asmenys, teigdamas, kad daugiau nei 90 proc. pacientų, gydomų dėl šiol ligos reanimacijoje, nėra pasiskiepiję.

Naujosios taisyklės numato, kad neskiepyti asmenys turės tikrintis dėl koronaviruso vieną ar du kartus per savaitę, atsižvelgiant į jų profesiją, o testai jiems bus mokami.

Pasak sveikatos apsaugos ministro Vasilio Kikilijo, nuo rugsėjo 13 dienos iki kovo 31-osios visi privataus ir viešojo sektoriaus darbuotojai, neturintys pažymėjimo, patvirtinančio COVID-19 vakcinacijos statusą arba persirgimą šia liga per pastarąjį pusmetį, turės kartą per savaitę tikrintis greituoju testu.

Du testus per savaitę privalės darytis asmenys, dirbantys mokslo įstaigose, turizmo sektoriuje, restoranuose, kavinėse, baruose, taip pat televizijoje, dramos bei kino teatruose ir muzikos industrijoje.

Studentai taip pat turės mokėti už du greituosius testus per savaitę, o moksleiviai nemokamai gaus savikontrolės rinkinius.

Nemokami tyrimai viešosiose įstaigose bus atliekami tik tiems, kurie jau buvo paskiepyti arba kuriems pasireiškia aiškūs koronaviruso simptomai.

Greitųjų testų kaina sieks 10 eurų, o tai yra nemaža suma šaliai, kurioje minimalus darbo užmokestis iki mokesčių yra 650 eurų.

„Šios priemonės nėra baudžiamosios, – sakė V. Kikilijas. – Jos yra mūsų pareiga visiems tiems, kurie atsargiai išgyveno 18 pandemijos mėnesių, tiems, kurie neteko savo parduotuvių, darbų ar turėjo dirbti iš namų, kad apsisaugotų.“

„Ar gyvename, ar žaidžiame rusišką ruletę su koronavirusu?“ – klausė jis.

Ministras perspėjo, kad į restoranus, kavines, barus, klubus ir laisvalaikio vietas bus įleidžiami tik paskiepyti arba neseniai pasveikę klientai. Patikrinimai bus atliekami prie įėjimo naudojant programėlę, skenuojančią specialius sertifikatus.

Uždarose viešosiose patalpose ir atvirose erdvėse, kur bus daug žmonių, kaukes bus privaloma dėvėti visiems – tiek imunizuotiems, tiek neskiepytiems asmenims.

Šią vasarą Graikijos parlamentas priėmė įstatymą, numatantį privalomą visų sveikatos priežiūros darbuotojų, įskaitant tuos, kurie dirba senelių namuose, skiepijimą ir atsisakančiųjų vakcinuotis nušalinimą nuo darbo.

Maždaug 5,6 mln. žmonių apie 10,7 mln. gyventojų turinčioje Graikijoje yra visiškai paskiepyti.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 08 24 18:07
Spausdinti