Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


MIGRANTAI
G7 šalys ragina Baltarusiją nedelsiant užbaigti migrantų krizę
BNS
Scanpix
JK premjeras B. Johnsonas.

Didžiojo septyneto (G-7) užsienio reikalų ministrai ketvirtadienį paragino Baltarusiją užbaigti migrantų krizę prie jos sienos su Lenkija ir apkaltino Minską beširdiškai kurstant priešpriešą bei sukeliant pavojų žmonių gyvybėms.

JAV, Jungtinė Karalystė, Kanada, Prancūzija, Vokietija, Italija ir Japonija prezidento Aliaksandro Lukašenkos autoritarinį režimą kaltina sąmoningai skatinant trečiųjų šalių piliečių migraciją per savo sienas.

JK vyriausybės paskelbtame bendrame pareiškime, kurį taip pat pasirašė Europos Sąjunga, ministrai rašo: „Šie beširdiški veiksmai kelia pavojų žmonių gyvybėms.“

„Vieningai solidarizuojamės su Lenkija, taip pat su Lietuva ir Latvija, prieš kurias kaip hibridinė taktika provokuojamai naudojama neteisėta migracija“, – sakoma pareiškime.

„Raginame režimą nedelsiant užbaigti savo agresyvią ir išnaudotojišką kampaniją, kad būtų išvengta tolesnių mirčių ir kančių“, – pabrėžė G-7 diplomatijos vadovai.

Keli tūkstančiai migrantų, daugiausia iš Vidurinių Rytų, šaltu oru stovyklauja prie Lenkijos sienos vildamiesi patekti į ES.

Vakarai kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tokius veiksmus hibridine agresija keršijant už ankstesnes bloko sankcijas Baltarusijai dėl represijų prieš opoziciją po pernai įvykusių ginčijamų prezidento rinkimų.

Tarptautinėms organizacijoms turėtų būti „tuojau pat“ leista nevaržomai pasiekti prie sienos įstrigusius migrantus ir teikti jiems humanitarinę pagalbą, nurodė ministrai.

„Baltarusijos režimo veiksmai yra bandymas nukreipti dėmesį nuo to, kad jis ir toliau nepaiso tarptautinės teisės, pagrindinių laisvių ir žmogaus teisių, įskaitant jo paties žmonių teises“, – sakoma pareiškime.

Birželio mėnesį G-7 lyderiai sakė, kad yra „labai susirūpinę“ Kremliaus sąjungininko A. Lukašenkos veiksmais. Tai buvo pareikšta po gegužę įvykusio incidento, kai Minske buvo priverstinai nutupdytas iš Atėnų į Vilnių skridęs bendrovės „Ryanair“ laineris ir buvo suimtas jame buvęs baltarusių opozicijos tinklaraštininkas bei jo draugė.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 18 13:22
Spausdinti