Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ITALIJA
G. Conte atsistatydins, tačiau sieks formuoti naują vyriausybę
BNS
Scanpix
Giuseppe Conte atsistatydina iš ministro pirmininko pareigų.

Italijos premjeras Giuseppe Conte atsistatydins ir mėgins suformuoti naują koalicinę vyriausybę, turėsiančią kovoti su koronaviruso pandemija, šalyje nusinešusia daugiau kaip 85 tūkst. gyvybių, ir gaivinti braškančią ekonomiką, pirmadienį pranešė jo biuras.

G. Conte praeitą savaitę atlaikė balsavimą dėl pasitikėjimo, iš valdančiosios koalicijos pasitraukus vienai jos partnerei, bet vyriausybė smarkiai susilpnėjo. Premjero atsistatydinimas laikomas mėginimu išvengti žeminamo pralaimėjimo Senate vėliau šią savaitę.

Vėlai pirmadienį paskelbtame premjero biuro pranešime sakoma, kad jis sušaukė ministrų kabineto posėdį antradienį 9 val. vietos (10 val. Lietuvos) laiku, „kurio metu ministras pirmininkas Giuseppe Conte informuos ministrus apie savo norą eiti į Kvirinalio rūmus (prezidento Sergio Mattarellos rezidenciją), kad atsistatydintų“.

Pasak Italijos žiniasklaidos, tokiu žingsniu jis siekia užsitikrinti įgaliojimus naujai vyriausybei formuoti po politinės suirutės, buvusiam premjerui sausio 13-ąją atšaukus savosios mažos partijos „Italia Viva“ palaikymą valdančiajai koalicijai.

Italija buvo pirmoji Europos šalis, 2020 metų pradžioje patyrusi smarkų COVID-19 pandemijos smūgį. Pagal bendrą koronaviruso aukų skaičių šalis užima šeštą vietą pasaulyje.

Vėl padidėjus sergamumui trijuose regionuose buvo smarkiai sugriežtinti suvaržymai. Tuo metu nacionalinė skiepijimo programa patyrė smūgį, farmacijos milžinei sausio 15-ąją paskelbus, kad vakcinos siuntų pristatymas vėluos.

G. Conte atlaikė balsavimą dėl pasitikėjimo parlamento žemuosiuose rūmuose, bet neužsitikrino daugumos Senate, tad jo vyriausybė smarkiai susilpnėjo.

Premjeras traukiasi prieš vėliau šią savaitę vyksiantį svarbų balsavimą dėl teisės sistemos reformos. Apžvalgininkai spėliojo, kad vyriausybė gali šį balsavimą pralaimėti.

„Conte skaičiuoja, kad anksti imdamasis veiksmų ir tuo pačiu išvengdamas žeminamo pralaimėjimo Senate vėliau šią savaitę jis padidintų savo galimybes užsitikrinti prezidento Sergio Mattarellos mandatą formuoti naują vyriausybę“, – atkreipė dėmesį konsultacinės bendrovės „Teneo“ ekspertas Wolfango Piccoli.

Tikėtina, kad G. Conte mėgins ieškoti paramos ne vien savo koalicijoje, kurios branduolį šiuo metu sudaro populistinis Penkių žvaigždučių judėjimas (M5S) ir centro kairioji Demokratų partija (PD).

„Vis dėlto šiuo metu neaišku, ar šios Conte’s pastangos gali pavykti“, – pabrėžė W. Piccoli.

Jis pridūrė, jog jeigu premjerui nepavyks, M5S ir PD gali „nusigręžti nuo Conte’s ir ieškoti kito kandidato“ vadovauti naujai koalicinei vyriausybei.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 01 26 09:31
Spausdinti