Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


APLINKA
Fukušimos elektrinės radioaktyvų vandenį siūloma išleisti į vandenyną arba išgarinti
BNS

Avariją patyrusioje Fukušimos atominėje elektrinėje susikaupęs radioaktyviosiomis medžiagomis užterštas vanduo turėtų būti išleistas į vandenyną arba išgarintas, penktadienį Japonijos vyriausybei rekomendavo ekspertų komisija.

Šis pasiūlymas nėra privalomas ir nenustato jokio termino, iki kurio vyriausybė turėtų apsispręsti, kaip pasielgti su silpnai radioaktyviu vandeniu arba iki kada turi būti baigtos pasirinktos procedūros.

Komisija šį klausimą svarstė ilgiau kaip trejus metus, bet kuo toliau, tuo jis tampa opesnis, nes jėgainės komplekse jau stinga vietos užterštam vandeniui laikyti.

Praėjus beveik trejiems metams nuo žemės drebėjimo ir milžiniško cunamio sukeltos katastrofos, per kurią bendrovės „Tokyo Electric Power Co.“ (TEPCO) valdomoje Fukušimos 1-ojoje atominėje elektrinėje išsilydė trijų reaktorių aktyvioji masė, radioaktyvus vanduo tebesikaupia. Pagrindinis jo šaltinis yra sugedusiems reaktoriams aušinti naudojamas vanduo, iš jų prasisunkiantis ir surenkamas į rezervuarus, kad nenutekėtų į vandenyną arba kur nors kitur.

Pramonės ministerijos paskirta komisija nurodė, kad išleisti užterštą vandenį į jūrą arba paskleisti ore garinant yra „realūs variantai“.

Ekspertai pridūrė, kad vanduo į jūrą „gali būti patikimai“ išleistas, nes šis metodas taip pat taikomas įprastai veikiančiuose reaktoriuose.

Šios komisijos, tuos pačius siūlymus preliminariai parengusios gruodį, vaidmuo tėra patariamasis. Jos rekomendacijoje reiškiama viltis, kad vyriausybė „priims sprendimą atsakingai ir ryžtingai“.

Vyriausybė tikriausiai tęs konsultacijas su vietos valdžia ir žvejais. Daugelis jų griežtai priešinasi, kad vanduo išleidžiamas į jūrą.

Neaišku, kada gali būti priimtas galutinis sprendimas. Tikėtina, kad jo nebus iki ateinančią vasarą Tokijuje vyksiančios olimpiados.

Elektrinėje veikiančių filtravimo sistemų apvalytame vandenyje turėtų būti likę tik tričio, kurio šiuo metodu neįmanoma pašalinti. Apie 80 proc. sukaupto užteršto vandens reikėtų pakartotinai apdoroti, kad jis taptų tinkamas išleisti.

Ekspertai sako, kad tritis žmonėms pavojingas tik tuomet, kai šio radioaktyvaus vandenilio izotopo į organizmą patenka labai didelis kiekis. Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) irgi nurodo, kad tinkamai išfiltruotas vanduo galėtų būti praskiedžiamas vandenyno vandeniu ir saugiai išleidžiamas, nesukeliant pavojaus aplinkai.

Vis dėlto šie argumentai neįtikino aktyvistų ir kai kurių vietos gyventojų, įskaitant žvejus ir ūkininkus – šie žmonės baiminasi, kad išleidžiamas vanduo sukeltų pavojų jų pragyvenimo šaltiniams.

Šiuo metu iš dalies apvalytas vanduo laikomas tūkstantyje didelių rezervuarų Fukušimos elektrinės teritorijoje.

Elektrinės valdytoja TEPCO stato daugiau rezervuarų, bet jie bus baigti įrengti tik 2022-ųjų vasarą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 01 31 13:13
Spausdinti