Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


JAV
FTB pasiekia pavojaus signalai apie JAV planuojamus ginkluotus protestus
BNS
Twenty20

JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) stebi „daugybę nerimą keliančių pokalbių internete“, įskaitant raginimus rengti ginkluotus protestus prieš kitą savaitę įvyksiančią išrinktojo prezidento Joe Bideno inauguraciją, ketvirtadienį sakė agentūros direktorius Christopheris Wray.     

Ch. Wray, pirmą kartą pasirodęs viešumoje po sausio 6-osios riaušių Kapitolijuje, pristatydamas viceprezidentui Mike'ui Pence'ui saugumo ataskaitą sakė, kad agentūra nerimauja dėl galimo smurto per protestus ir mitingus Vašingtone bei valstijų vyriausybių kompleksuose.    

Per tokius įvykius ginkluoti asmenys gali atsidurti šalia vyriausybinių pastatų ir išrinktų pareigūnų, įspėjo Ch. Wray ir pridūrė: „Čia vienas iš realių iššūkių – atskirti, kas yra aspiracija, o kas – iš anksto apgalvota tyčia.“    

Pasak Ch. Wray, FTB gauna labai daug informacijos, kuria artėjant inauguracijai dalijasi su kitomis teisėsaugos agentūromis. Dalijimasis informacija kritiškai svarbus prieš bet kokį reikšmingą viešą renginį, tokį kaip inauguracija, bet dabar šiam klausimui skiriamas itin didelis dėmesys dėl požymių, kad teisėsauga buvo nepasiruošusi atremti smurto ir chaoso per kadenciją baigiančio prezidento Donaldo Trumpo šalininkų surengtą Kapitolijaus šturmą.     

Federaliniai pareigūnai įspėjo valstijų teisėsaugos institucijas, kad sausio 6-osios riaušės Kapitolijuje tikriausiai įkvėps kitus smurtinių ketinimų turinčius asmenis.  

„Stebime asmenis, galinčius turėti ketinimų imtis smurto, panašaus į tą, kokį matėme praėjusią savaitę“, – sakė Ch. Wray ir nurodė, kad nuo sausio 6 d. FTB identifikavo kiek daugiau nei 200 įtariamųjų. „Žinome, kas jūs. Jei jūs ten, FTB agentas jus suras“, – pridūrė jis. 

Valstijos jau ėmėsi papildomų saugumo priemonių rengiantis galimiems ginkluotiems protestams ir smurtui ateinantį savaitgalį. Ypatingas dėmesys skiriamas valstijų įstatymų leidžiamosios valdžios pastatams. Pareigūnai peržiūri didelės rizikos taikinių saugumo planus, o policija didžiuosiuose miestuose rengiasi galimam taktinės parengties paskelbimui.

Anksčiau šią savaitę pasirodžiusiame FTB biuletenyje buvo įspėjama apie galimus ginkluotus protestus visose 50-yje valstijų.   

Per inauguraciją pagrindinėje FTB būstinėje ir visuose 56 agentūros padaliniuose visą parą veiks štabai, kurie stebės grėsmes, dalysis informacija ir spręs, kaip paskirstyti išteklius, sakė Ch. Wray.  

„Esame nusiteikę ryžtingai, ir taip bus per visą inauguraciją“, – pridūrė jis.    

Laikinasis generalinis prokuroras Jeffrey Rosenas ketvirtadienį dalyvavo atskirame pasitarime FTB Strateginės informacijos ir operacijų centre (SIOC), kur buvo informuotas apie inauguracijos saugumo plano detales ir susitiko su FTB vadovybės atstovais, pateikusiais jam naujausią informaciją apie vykdomus tyrimus.  

Tuo metu M. Pence'as ketvirtadienį sugrįžo į Kapitolijų pirmą kartą po sausio 6-osios įvykių, per kuriuos saugumo agentams teko išvežti jį į saugią vietą, riaušininkams sutrikdžius bendrą abejų Kongreso rūmų posėdį, sušauktą patvirtinti Rinkikų kolegijos balsavimo rezultatų. Viceprezidentas pirmininkavo tam posėdžiui.  

M. Pence'as aplankė prie Kapitolijaus budinčius Nacionalinės gvardijos karius. Viceprezidentas sakė, jog išmano Nacionalinės gvardijos reikalus, nes anksčiau užėmė gubernatoriaus postą.   

„Ačiū, kad ginate savo šalį“, – sakė viceprezidentas kariams ir pridūrė, kad jie turės progą stebėti valdžios perdavimą.    

„Man garbė būti jūsų viceprezidentu“, – sakė M. Pence'as ir palinkėjo kariams „saugios inauguracijos ir saugaus naujo prezidento bei viceprezidentės prisaikdinimo“.   

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 01 15 10:13
Spausdinti