Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


COVID-19 VAKCINOS
EVA: „Pfizer/BioNTech“ vakcina nesusijusi su paskiepytų asmenų mirtimis
BNS
Scanpix
Vakcinos.

Vakcina nuo koronaviruso, sukurta Vokietijos bendrovės „BioNTech“ kartu su JAV farmacijos milžine „Pfizer“, nėra susijusi su paskiepytų asmenų mirtimis, apie kurias buvo pranešta; be to, iki šiol preparato gavusiems asmenims nepasireiškė joks naujo pobūdžio šalutinis poveikis, penktadienį paskelbė Europos Sąjungos farmacijos rinkos priežiūros tarnyba, remdamasi pirmaisiais skiepijimo kampanijos duomenimis.

Europos vaistų agentūra (EVA) nurodė išnagrinėjusi duomenis apie paskiepytų asmenų, įskaitant senyvo amžiaus pacientus, mirtis, ir „padariusi išvadą, kad šie duomenys nerodo ryšio su skiepijimu [vakcina] „Comirnaty“, taip pat kad šie atvejai nekelia susirūpinimo dėl saugumo“.

Savo pirmame atnaujintame vakcinos saugumo vertinimo pranešime nuo skiepijimo Europos Sąjungoje kampanijos pradžios gruodžio pabaigoje Amsterdame įsikūrusi EVA nurodė, kad surinkti duomenys „atitinka žinoma vakcinos saugumo profilį ir kad nebuvo nustatyta jokio naujo šalutinio poveikio“.

Agentūra pridūrė, kad pranešimai apie retus smarkios alerginės reakcijos atvejus neperžengia ankstesnių duomenų apie „žinomą šalutinį poveikį“ ribų.

„Comirnaty“ nauda COVID-19 prevencijai nusveria bet kokią riziką, ir nėra jokių rekomenduojamų pakeitimų dėl šios vakcinos vartojimo“, – rašo EVA.

ES agentūra iki šiol yra suteikusi sąlyginį leidimą platinti rinkoje dvi vakcinas nuo pandeminio koronaviruso, sukurtas bendrovių „Pfizer/BioNTech“ ir „Moderna“.

Vėliau penktadienį EVA turėtų paskelbti savo sprendimą dėl trečio preparato, sukurto Jungtinėje Karalystėje įsikūrusios bendrovės „AstraZeneca“, bendradarbiaujant su Oksfordo universitetu.

Keletas šalių, tarp jų Norvegija, Danija, Suomija, Islandija ir Švedija, yra pranešusi apie žmonių, kurie buvo paskiepyti „Pfizer/BioNTech“ vakcina, mirties atvejus, bet jokio tiesioginio ryšio su šiuo preparatu nebuvo nustatyta.

Norvegijoje užregistruoti iš viso 33 atvejai, kai senyvi žmonės mirė gavę pirmąją iš reikiamų dviejų vakcinos dozių.

Oslas anksčiau šį mėnesį sakė nenustatęs jokio tiesioginio ryšio tarp mirčių ir skiepijimo, bet rekomendavęs gydytojams prieš suleidžiant vakciną atsižvelgti į silpnos sveikatos pacientų bendrą būklę.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 01 29 13:48
Spausdinti