Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KORONAVIRUSAS
Europos Komisija pasirašė su „BioNTech“ ir „Pfizer“ COVID-19 vakcinos tiekimo sutartį
BNS
Pexels
Vakcina.

Europos Komisija trečiadienį patvirtino sutartį su farmacijos kompanijomis „BioNTech“ ir „Pfizer“ dėl 200 mln. dozių vakcinos nuo naujojo koronaviruso pirkimo visų Europos Sąjungos valstybių narių vardu ir galimybės užsisakyti dar 100 mln. dozių šios vakcinos.

Europos Komisija jau yra pasirašiusi sutartis dėl COVID-19 vakcinos tiekimo su „AstraZeneca“, „Sanofi“-GSK, „Janssen Pharmaceutica“ bei sėkmingai užbaigė parengiamąsias derybas su „CureVac“ ir „Moderna“.

„Saugi ir veiksminga vakcina yra vienintelė ilgalaikė pandemijos įveikimo strategija. Šiandienos susitarimas pagrįstas vilties teikiančiais ankstyvaisiais klinikinių tyrimų rezultatais ir dar labiau patvirtina mūsų įsipareigojimą plėsti Europos sveikatos apsaugos sistemos galimybes“, – trumpoje spaudos konferencijoje Briuselyje pabrėžė ES sveikatos apsaugos komisarė Stella Kyriakidis.

„Šia ketvirtąja sutartimi konsoliduojame itin patikimą vakcinų kandidačių portfelį, kurių dauguma yra išplėstinių bandymų stadijoje“, – EK pranešime cituojama jos pirmininkė Ursula von der Leyen.

Europos vaistų agentūra (EMA) šios savaitės pradžioje skelbė dar neturinti klinikinių tyrimų duomenų iš „Pfizer“, kad galėtų patvirtinti vakciną, kurios veiksmingumas, anot gamintojų, siekia 90 procentų. Anksčiau pareigūnai sakė, kad Briuselis užtruks iki ateinančių metų, kol suteiks leidimą platinti vakcinas, nors ir paspartino jų tvirtinimo procedūrą.

Tuo tarpu Vokietijos sveikatos apsaugos ministerija patvirtino šalies žiniasklaidos pranešimus, jog Vokietija pretenduoja į 100 mln. dozių COVID-19 vakcinos, kuriamos šios šalies bendrovės „BioNTech“ kartu su JAV farmacijos milžine „Pfizer“.

„Pagal šį ES pasiektą susitarimą planuojame gauti 100 mln. dozių šios vakcinos“, – trečiadienį Berlyne žurnalistams sakė Vokietijos sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Hanno Kautzas.

Lietuvai tektų 1,24 mln. vakcinų

Lietuvai tektų 1,24 mln. vakcinos nuo koronaviruso dozių. Apie tai BNS informavo Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) vadovas Gytis Andrulionis.

„Lietuvai numatyta 1,24 mln. vakcinos dozių. Skaičiuojant piliečiais, tai jos būtų skirtos 620 tūkst. žmonių, nes vienam žmogui reikia dviejų dozių“, – sakė jis.

G. Andrulionio teigimu, iš papildomai rezervuoto kiekio Lietuvai galėtų atitekti 620 tūkst. vakcinos dozių.

„Bet jos eina visai pagal kitą laiko grafiką, vėliau, visiems pritarus. Bazinis įsigijimas yra būtent 200 milijonų“, – komentavo jis.

Vaistų kontrolės tarnybos vadovas taip pat pabrėžė, kad nors Lietuvai numatyta 1,24 mln. vakcinos dozių, EK galima prašyti šį kiekį padidinti.

„Jei mes išreikšime pageidavimą didinti planuojamos pirkti vakcinos kiekį, tai yra toks vidinis perskirstymo mechanizmas – kiekvienos šalys gali atsisakyti kitų naudai“, – kalbėjo jis.

Dėl vakcinų įsigijimo iš „BioNTech“ ir „Pfizer“ ir jų galimo kiekio didinimo, anot G. Andrulionio, Vyriausybė turi apsispręsti iki kitos savaitės trečiadienio darbo dienos pabaigos.

Vyriausybė šią savaitę pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos siūlymui įsigyti 1,5 mln. vakcinos nuo koronaviruso dozių iš jas kuriančių farmacijos įmonių „Sanofi“ ir GSK.

Lietuva jau anksčiau yra priėmusi sprendimą iš farmacijos kompanijos „AstraZeneca“ įsigyti 1,86 mln. dozių vakcinų, o iš „Janssen Pharmaceutica NV“ – 1,24 mln. dozių, tačiau šį kiekį norima sumažinti iki 700 tūkst. dozių. Anot G. Andriulionio, tai būtų daroma pagal minėtą vidinio perskirstymo mechanizmą.

Be kita ko, Ministrų kabinetas taip pat yra nusprendęs, kad Lietuva su kitomis Europos Sąjungos valstybėmis dalyvaus įsigyjant visas kuriamas COVID-19 vakcinas, dėl kurių derasi Europos Komisija.

Taip siekiama užsitikrinti, jog Lietuvą turėtų pakankamą kiekį veiksmingų vakcinų. Vyriausybė yra apsisprendusi įsigyti jų tokį kiekį, kad pakaktų paskiepyti 70 procentų šalies gyventojų.

Premjeras Saulius Skvernelis yra teigęs, kad maksimali suma, kurią Lietuvai už vakcinas tektų sumokėti, gali sudaryti apie 125 mln. eurų. Tačiau jis pabrėžė, kad perteklių Lietuva galėtų parduoti Rytų partnerystės šalims.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 11 14:13
Spausdinti