Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


RUGSĖJO 1-OJI
Europoje į mokyklas sugrįžta vaikai, nepaisant nerimo dėl COVID-19
BNS
Pixabay
Mokinys.

Europos švietimo įstaigos nuo antradienio vėl atidaro savo duris ir ruošiasi pasitikti į mokyklas sugrįžtančius moksleivius.

Mokslo metai prasideda praėjus beveik pusmečiui nuo mokyklas privertusio užsidaryti koronaviruso protrūkio pradžios ir nepaisant žemyne vėl gausėjančių užsikrėtimo atvejų. Daugelis mokytojų ir tėvų nerimauja, jog mokyklų atidarymas paspartins COVID-19 infekcijos plitimą, tačiau vyriausybės vis tiek nusprendė pradėti mokslo metus vykdant kontaktinį mokymą.

Prancūzų vaikai sugrįžta į švietimo įstaigas po beveik du mėnesius trukusių vasaros atostogų, prieš kurias buvo privaloma dvi savaites lankyti pamokas. Mokytojai ir 11–18 metų mokiniai privalės dėvėti kaukes tiek patalpose, tiek lauke.

Belgijoje mokiniai taip pat pradeda lankyti mokyklas nuo antradienio, o Vokietijoje vaikai sugrįžo į suolus dar praėjusį mėnesį. Dėvėti kaukes taip pat bus privaloma Graikijoje, kur vaikai turėtų sugrįžti į mokyklas kitą pirmadienį. Klasėse vienu metu galės mokytis ne daugiau kaip 25 vaikai.

Anglijoje ir Velse, kur vaikai vėl lankys pamokas po beveik šešių mėnesių pertraukos, valdžia iš pradžių ketino padaryti kaukes privalomas, bet praėjusį trečiadienį atsisakė tokios politikos. Remiantis naujomis gairėmis, 11–18 metų vidurinių mokyklų moksleiviams ir darbuotojams tik patariama dėvėti veido apsaugos priemones koridoriuose ir bendro naudojimo patalpose, taip pat vietose, kur taikomi suvaržymai, skirti užkardyti viruso plitimą bendruomenėse.

Susirūpinimas Ispanijoje ir Prancūzijoje

Ispanijos vyriausybė įpareigojo visus vyresnius nei šešerių metų vaikus mokyklose nuolat dėvėti kaukes ir plauti rankas bent penkis kartus per dieną. Vaikai turėtų laikytis 1,5 metro atstumo vienas nuo kito, o regionų vyriausybės pasamdė papildomų mokytojų, kad būtų galima sumažinti vaikų skaičių klasėse.

Tačiau daugelis ispanų mokytojų ir tėvų mano, jog tokių priemonių nepakanka, arba kad jos buvo patvirtintos likus per mažai laiko iki mokslo metų pradžios, kad būtų galima jas tinkamai įgyvendinti. Mokytojų profsąjungos atstovė Mercedes Sardina Madrido pietiniame pakraštyje esančioje Fuenlabradoje pareiškė abejojanti, ar regioninė vyriausybė sugebės pasamdyti žadėtą mokytojų skaičių.

Ji prilygino valdžios veiksmus su mėginimu surengti vestuves per tris dienas, „kai nieko nepadaryta – nenusipirkot net suknelės“. Tuo metu mokytoja iš Prancūzijos Sophie Venetitay, priklausanti pagrindinei vidurinių mokyklų mokytojų profsąjungai sakė: „Pasigendame aiškių taisyklių, kalbant apie viską, kas vyksta už klasių ribų.“

„Pavyzdžiui, ar bibliotekoje galime leisti mokiniui pasiskolinti ką tik grąžintą knygą?“ – klausė pedagogė. Sunerimę tėvai savo ruožtu teigė visų pirma norį išvengti naujo visuotinio karantino.

„Izoliavimo laikotarpis buvo pragariškas. Mes jo vėl neišgyvensime – apie tai negali būti nė kalbos“, – pareiškė 42-ejų Florence, auginanti tris 5–13 metų vaikus Prancūzijos pietiniame Nicos mieste.

Atskiros mokyklos gali vėl užsidaryti, tačiau tokie sprendimai bus priimami įvertinus kiekvieną konkretų atvejį, pirmadienį patikino Prancūzijos švietimo ministras Jeanas-Michelis Blanquer.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 01 09:13
Spausdinti