Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


ES PARAMA
EP pritarė 672,5 mlrd. eurų atsigavimo po pandemijos programai
BNS
Unsplash
ES.

Europos Parlamentas trečiadienį pritarė 672,5 mlrd. eurų paskolų ir dotacijų paketui, kuris turėtų padėti Europos Sąjungos narėms greičiau atsitiesti po koronaviruso pandemijos. 

Per balsavimą Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonei (angl. Recovery and Resilience Facility, RRF) pritarė 582 europarlamentarai, 40 įstatymų leidėjų balsavo prieš, 69 susilaikė. 

RRF yra vienas svarbiausių pernai ES lyderių patvirtinto 750 mlrd. eurų Europos ekonomikos gaivinimo plano komponentų.

„Ilguoju laikotarpiu šie pinigai užtikrins pokyčius ir pažangą siekiant mūsų skaitmeninės darbotvarkės ir klimato tikslų“, – sakė derybose dalyvavusi ispanų europarlamentarė Eider Gardiazabal Rubial.    

„Užtikrinsime, kad šios priemonės sumažintų skurdų ir nedarbą, ir atsižvelgsime į šios krizės lyčių aspektą. Mūsų sveikatos apsaugos sistema taip pat taps atsparesnė“, – sakė ji.     

Lėšų skyrimas susietas su pagarba teisinės valstybės principams. Kad jas gautų, 27 Bendrijos valstybės iki balandžio turi pateikti nacionalinius ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo planus. Finansavimas numatytas trejiems metams. Šalys gali prašyti iki 13 proc. išankstinio finansavimo savo ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo planams įgyvendinti. 

Nacionaliniuose planuose mažiausiai 37 proc. biudžeto turėtų būti skirta kovai su klimato kaita ir biologinei įvairovei, o dar 20 proc. – skaitmeninei pertvarkai.

Kol kas 18 valstybių yra pateikusios savo planų projektus Europos Komisijai, kuriai pavesta juos įvertinti.  

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 02 10 13:44
Spausdinti