Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


ATGARSIAI
„Echo Moskvy“ redaktorius A. Venediktovas: nereikia painioti A. Lukašenkos „žygių“ su JAV veiksmais
IQ
Esquire.ru nuotrauka
Aleksejus Venediktovas.

Minsko režimui faktiškai užgrobus keleivinį lėktuvą, kilo diskusijos, kad Aliaksandras Lukašenka neva ne vienintelis taip padaręs – esą panašias akcijas anksčiau rengė ir JAV.

Neseniai radijoje stotyje „Echo Moskvy“ vykusioje diskusijoje šis klausimas taip pat paliestas. Radijo stoties vyr. redaktorius, vienas garsiausių Rusijos žurnalistų Aleksejus Venediktovas, pareiškė, kad pastarasis „Ryanair“ orlaivio užgrobimas neturi nieko bendro su 2013 m. incidentu, kai Vienoje buvo priverstinai nutupdytas Bolivijos prezidento Evo Moraleso lėktuvas, kuriame, kaip įtarta, galėjo būti JAV paslapčių viešintojas Edwardas Snowdenas. Alfa.lt skaitytojų dėmesiui pateikiame A. Venediktovo argumentus:

„Žmonės prisimena gal pusę to, kas nutiko su Moraleso lėktuvu. Tai negerai. Bolivijos prezidentas lankėsi Maskvoje. Ir po to skrido namo, planuodamas pasipildyti degalų Europoje. Pasklido gandai, kad jis gabenasi Snowdeną. Lėktuvas ramiai perskrido Lenkiją ir Čekiją ir pasiekė Austrijos oro erdvę“, – pasakojo A. Venediktovas.

„Kas nutinka toliau. Prancūzija ir Ispanija praneša, kad uždaro jam savo oro erdvę: „Mes jūsų neįsileisime. Skriskite, kur norite.“ Prie jų prisijungia Italija ir Portugalija. Įsivaizduojate, kaip tai atrodo žemėlapyje?“ –retoriškai klausė „Echo Moskvy“ vadovas.

Žurnalistas pabrėžė, kad Austrijoje E. Moraleso lėktuvas nusileido ne todėl, kad amerikiečių CŽA būtų pasiuntusi naikintuvus iš bazės Vokietijoje, o todėl, kad neturėjo kur skristi – visa aplinkinė oro erdvė buvo užblokuota: „Jie svarstė, kur skristi, ir galėjo grįžti į Maskvą, bet pasiprašė priimami Vienoje. Patys pasiprašė. Jų kuro atsargų prietaisai ėmė „išdykauti“ ir tapo nebeaišku, kiek jie turi kuro.“

„Lėktuvas nutūpė. Prietaisai sutaisyti, o Austrijos prezidentas atvyksta lėktuve papusryčiauti su Moralesu. Supraskite, niekas netempia Moraleso iš lėktuvo ir neveža jo į kokį nors kalėjimą. Jie pusryčiauja ir Moralesas sako maždaug taip: „Aš žinau, kad ieškote Snowdeno, pasižiūrėkite – jo čia nėra.“ Austrijos prezidento apsauga – ne kvailiai, pasižiūrėjo. Snowdeno nėra. Jie išeina. Apie tai praneša Prancūzijai ir Ispanijai ir šios atšaukia draudimus. Bet ir su tais draudimais Moralesas galėjo pasirinkti kitus, aplinkinius, maršrutus. Bet ne, jis pats nusprendė tūpti Vienoje. Niekas jo nevertė“, – dėstė A. Venediktovas.

Jis pabrėžė, kad nė viena šalis nevertė Bolivijos prezidento imtis konkrečių veiksmų, vėliau visos oficialiai atsiprašė už nesklandumus: „Matote, kuo skiriasi šios istorijos. Buvo atsiprašymai, o ne prievarta ir kariniai grasinimai. Nekelia naikintuvų ir neskraido aplink Moraleso lėktuvą. Skirtumas matyti plika akimi.“

„Maža to, sako, kad Moraleso lėktuvas buvo apieškotas. Lėktuve buvo Bolivijos gynybos ministras ir paskui sakė: „Jokios kratos nebuvo.“ Nebuvo ir viskas“, – akcentavo žurnalistas.

Paklausus, kodėl Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad niekas 2013 m. neatsiprašė E. Moraleso, „Echo Moskvy“ vadovas tiesiog pajuokavo: „Pamiršo. Mes su juo apskritai jau, kaip sakoma, vintažiniai žmonės. Pakartosiu, visi atsiprašė. Šis faktas užfiksuotas oficialiuose dokumentuose, su kuriais gali susipažinti kiekvienas. Viskas prieinama, Sergejau Viktorovičiau (Lavrovai).“

A. Venediktovas sutiko, kad panašių incidentų yra buvę, bet juos rengė totalitarinės valstybės, pavyzdžiui, Iranas, taip pat priverstinai nutūpdęs lėktuvą, kad suimtų opozicijos veikėją, kuri vėliau sušaudė.

„Tai bet kokių tarptautinės teisės normų pažeidimas. Čikagos konvencija gina tarptautinius tranzitinius skrydžius. Kitą kartą gal kas nors nutupdys Bideno arba Putino lėktuvą? Klausykite, taip negalima. Sprendimą visada priima pilotas. Ir prievarta – tai konvencijos pažeidimas“, – sakė žurnalistas.

„Jie aiškino, kad lėktuvas skrido link atominės elektrinės. Tai netiesa. Dabar jie aiškins, kad būtų susprogdintas virš Vilniaus. O virš Minsko? Vyručiai, sulaukime tyrimo išvadų. O iš politinės pusės aišku, kad Putinas dabar rankutes trina. Nepriklausomai nuo to, ar A. Lukašenka manipuliavo, ar grasino, tai buvo lėktuvo pagrobimas. O kas dabar bus? Pasipils sankcijos. Dieve brangus, net „Hamas“ nuo jų atsižegnojo“, – teigė A. Veneditkovas.

2021 05 27 18:21
Spausdinti