Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


BALTARUSIJOS OPOZICIJA
E. Macronas Vilniuje susitiko su S. Cichanouskaja
BNS
Fotobankas
Emmanuelis Macronas.

Lietuvoje viešintis Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas antradienį Vilniuje susitiko su Baltarusijos opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja.

Buvusi kandidatė Baltarusijos prezidento rinkimuose į susitikimą su Lietuvoje viešinčiu Prancūzijos vadovu atvyko apie pusę devynių ryto, iš įvykio vietos pranešė BNS korespondentas.

Po susitikimo Prancūzijos prezidentas E. Macronas sako, kad yra pasirengęs padėti tarpininkauti sprendžiant krizę Baltarusijoje. Prancūzijos vadovas žurnalistams sakė, kad derybose galėtų dalyvauti Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija.

„Mes veiksime“, – Lietuvos žurnalistams antradienį sakė E. Macronas, paklaustas apie susitikimą su S. Cichanouskaja. „Labai gerbiu ir vertinu jos įsitraukimą. Mes kaip europiečiai, padarysime, ką galime, kad padėtume ir tarpininkautume, grįžtume prie ESBO tarpininkavimo, kad pasiektume pažangos“, – kalbėjo E. Macronas. „Turėjome labai gerą diskusiją, tačiau dabar turime būti pragmatiški ir paremti Baltarusijos žmones. Darysime, ką galime, patikėkite“, – teigė Prancūzijos prezidentas.

Baltarusijos opozicijos lyderė S. Cichanouskaja sako per susitikimą Vilniuje sulaukusi Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono pažado padėti siekti derybų dėl politinės krizės sureguliavimo ir politinių kalinių paleidimo. „Jis pažadėjo mums padaryti viską, kad padėtų derybose (sprendžiant) politinę krizę mūsų šalyje“, – žurnalistams antradienį sakė S. Cichanouskaja.

„Jis sakė, kad laikas yra labai svarbus, nes daug žmonių kenčia nuo šio režimo, daugybė žmonių yra kalėjimuose ir jis padarys viską, kad padėtų, jog visi politiniai kaliniai būtų paleisti“, –  teigė S. Cichanouskaja.

Pirmadienio vakarą po susitikimo su Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda E. Macronas sakė sieksiantis Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos tarpininkavimo sprendžiant krizę Baltarusijoje. „Mes pasiūlėme, kad ESBO įsipareigotų, taip pat ir Prancūzija darys viską, ką gali, kad šis tarpininkavimas įvyktų, ir kad mes galėtume judėti į priekį“, – sakė E. Macronas bendroje spaudos konferencijoje su G. Nausėda.

S. Cichanouskaja į Lietuvą atvyko netrukus po to, kai atsisakė pripažinti Aliaksandro Lukašenkos pergalę rugpjūčio 9 dienos prezidento rinkimuose. Nuo to laiko Baltarusijoje vyksta masinės demonstracijos prieš jo režimą. 

Lietuvoje viešintis Prancūzijos prezidentas E. Macronas pirmadienį pareiškė sieksiantis Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos tarpininkavimo sprendžiant krizę Baltarusijoje. „Mes pasiūlėme, kad ESBO įsipareigotų, taip pat ir Prancūzija darys viską, ką gali, kad šis tarpininkavimas įvyktų, ir kad mes galėtume judėti į priekį“, – sakė E. Macronas bendroje spaudos konferencijoje su Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda.

Prancūzijos prezidentas sakė, kad tokiam tarpininkavimui neprieštarauja Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, todėl „dabar reikia, kad su tuo sutiktų ir Aliaksandras Lukašenka“. „Mūsų požiūris yra labai aiškus nuo pat pradžių – mes nepripažįstame Aliaksandro Lukašenkos Baltarusijos prezidentu“, – pridūrė jis. Prancūzijos prezidentas taip pat išsakė paramą, kad Europos Sąjunga įvestų sankcijas Baltarusijos režimo pareigūnams.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 29 09:07
Spausdinti