Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


RUSIJA
Dūmos rinkimų rezultatai: Rusijos valdančioji partija išlaikys daugumą
BNS
Scanpix
V. Putinas.

Prezidentą Vladimirą Putiną remianti partija „Vieningoji Rusija“ tvirtai laimi rinkimus į Valstybės Dūmą, rodo anksti pirmadienį Centrinės rinkimų komisijos (CRK) paskelbti naujausi balsų skaičiavimo duomenys.

Suskaičiavus balsalapius 50,02 proc. rinkimų apylinkių paaiškėjo, kad „Vieningoji Rusija“ gauna 46,11 proc. balsų.

Tuo metu suskaičiavus 50,11 proc. vienmandačių apylinkių balsų pareigūnai paskelbė, kad „Vieningosios Rusijos“ kandidatai turėtų gauti 87,78 proc. arba 193 mandatus.

Atsižvelgiant, kad partija gali gauti papildomų mandatai nugalėtojams proporcingai perskirsčius balsus, atiduotus į parlamentą nepatekusioms partijoms, „Vieningoji Rusija“ pretenduoja užimti daugiau kaip 300 iš 450 vietų žemuosiuose parlamento rūmuose. Tokiu atveju partija įgytų konstitucinę daugumą.

Tikėtina, kad į Valstybės Dūmą pateks dar keturios partijos: komunistai (KPRF), gavę apie 21,4 proc. balsų, nacionalistinė Liberalų demokratų partija (LDPR) su 8,07 proc. balsų, aljansas „Teisingoji Rusija – Patriotai – Už tiesą“ (7,62 proc.), taip pat parlamento rinkimų naujokė partija „Naujieji žmonės“, surinkusi apie 5,97 proc. balsų.

Rinkimai į Valstybės Dūmą vyko rugsėjo 17–19 dienomis.

Deputatai renkami pagal mišrią sistemą: 225 vietos bus paskirstytos proporcingai pagal partijų sąrašus, o likusius mandatus gaus vienmandatėse apylinkėse išrinkti kandidatai.

Ankstesniuose rinkimuose į Valstybės Dūmą 2016 metais „Vieningoji Rusija“ surinko 54,2 proc., o komunistai 13,3 proc. balsų.

Rinkimai vyko valdžiai šiemet ėmusis precedento neturinčių represijų prieš opoziciją. Garsiausias Rusijos valdžios kritikas Aleksejus Navalnas šiuo metu yra kalėjime, o jo organizacija buvo uždrausta kaip „ekstremistinė“.

Prieš šį savaitgalį vykstančius rinkimus visi pagrindiniai A. Navalno sąjungininkai buvo suimti arba išvyko iš šalies, o bet kam, siejamam su jo organizacija, buvo uždrausta dalyvauti parlamento ir vietos valdžios rinkimuose.

Rusijos valdžios institucijos ėmėsi drastiškų priemonių pašalinti A. Navalno „Išmanaus balsavimo“ programėlę, kurioje opozicijos šalininkams buvo nurodoma, už kuriuos kandidatus reikėtų balsuoti, kad jie įveiktų su Kremliumi siejamus politikus.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 09 20 08:55
Spausdinti