Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


BALTARUSIJA
Du Baltarusijos opozicijos lyderiai – Ukrainoje, M. Kalesnikava sulaikyta pasienyje
BNS
Scanpix
Maryja Kalesnikava.

Baltarusijos opozicijos Koordinacinės tarybos prezidiumo narė Maryja Kalesnikava buvo sulaikyta, kai bandė nelegaliai kirsti Ukrainos sieną, antradienį pranešė baltarusių valstybinė naujienų agentūra BelTA.

„Maryja Kalesnikava bandė nelegaliai išvykti iš Baltarusijos Respublikos teritorijos, bet prie sienos buvo sulaikyta“, – sakoma pranešime, paskelbtame „Telegram“ kanalu.

BeITA duomenimis, Koordinacinės tarybos nariai Antonas Radniankovas ir Ivanas Kravcovas šią naktį išvyko iš Baltarusijos.

„Šiuo metu jie yra Ukrainos teritorijoje“, – sakoma pranešime.

Oficialiosios žiniasklaidos priemonės išplatino vaizdo įrašą, kuriame Koordinacinės tarybos vykdomasis sekretorius I. Kravcovas kalba apie sprendimą išvykti iš Baltarusijos. Įrašas padarytas kelios minutės prieš tai, kai I. Kravcovas kirto sieną, nurodo BelTA.

„Nusprendžiau išvykti iš šalies teritorijos. Ir dabar mes, įskaitant Maryją Kalesnikavą, kirsime Baltarusijos Respublikos sieną ir kuriam laikui išvyksime“, – įraše sako I. Kravcovas.

Anksčiau Baltarusijos opozicija skelbė, kad nuo pirmadienio ryto neįmanoma susisiekti su M. Kalesnikava, A. Radniankovu ir I. Kravcovu.

Portalas tut.by, remdamasis liudininkais, pranešė, kad M. Kalesnikavą pirmadienio rytą Minsko centre nežinomi asmenys įsodino į mikroautobusą ir kažkur išsivežė. 

Koordinacinės tarybos prezidiumo narys Pavelas Latuška tuomet naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad M. Kalesnikava galėjo būti sulaikyta.

Iš Baltarusijos išvykęs P. Latuška taip pat sakė, kad šis jo sprendimas buvo susijęs su jam Valstybės saugumo komiteto (KGB) darytu spaudimu.

Iš Baltarusijos taip pat yra išvykę Koordinacinės tarybos prezidiumo narė Volha Kavalkova ir buvęs pretendentas į Baltarusijos prezidentus Valeras Capkala. Rugpjūčio 15-ąją jis pranešė, kad Baltarusijoje jam iškelta baudžiamoji byla; vėliau buvo paskelbta jo paieška. Šiuo metu V. Capkala ir jo žmona Veranika yra Varšuvoje.

Baltarusijoje jau beveik mėnesį vyksta protestai prieš rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų rezultatus. Jų laimėtoju buvo paskelbtas nuo 1994-ųjų šalį valdantis prezidentas Aliaksandras Lukašenka. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

A. Lukašenkos pagrindinė varžovė rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja iškart po rinkimų spaudžiama valdžios pasitraukė į Lietuvą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 08 10:23
Spausdinti