Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


PROTESTAI
Demonstrantai prie Baltųjų rūmų protestavo dėl policijos areštuoto juodaodžio mirties
BNS

Vašingtone prie Baltųjų rūmų keli šimtai žmonių penktadienį piktai protestavo dėl vieno afroamerikiečio mirties policijai jį areštuojant Mineapolio mieste, Jungtinėse Valstijose plečiantis šio incidento išprovokuotiems neramumams, jau apėmusiems mažiausiai 20 miestų.

Prezidentas Donaldas Trumpas buvo Baltuosiuose rūmuose, kai protestuotojai susirinko šalimais esančiame parke. Prie įrengtų užtvarų budėjo kelios dešimtys Slaptosios tarnybos agentų.

Demonstrantai laikė plakatus su užrašu „Liaukitės mus žudę“, taip pat reikalavo teisingumo dėl juodaodžio George'o Floydo mirties per pirmadienį įvykusį incidentą. Tąsyk neginkluotas G. Floydas buvo surakintas antrankiais ir paguldytas ant žemės, o baltasis policininkas kelias minutes keliu spaudė areštuoto vyro kaklą, nepaisydamas jo ir aplinkui buvusių žmonių maldavimų liautis.

Per demonstraciją prie Baltųjų rūmų rimtų susirėmimų buvo išvengta, o vėliau protestuotojai nužygiavo Vašingtono gatvėmis Kapitolijaus link.

Vaizdo įrašas, kuriame matyti G. Floydo areštas ir mirtis, staigiai išplito socialiniuose tinkluose, sukėlė didelį įtūžį ir vėl pakurstė aštrius debatus dėl rasinės nelygybės, į kuriuos penktadienį įsitraukė ir buvęs prezidentas Barackas Obama – pirmasis Amerikos vadovu išrinktas juodaodis.

G. Floydui keliu kaklą mygusio Mineapolio policininko Dereko Chauvino areštas ir jam pateikti kaltinimai trečiojo laipsnio žmogžudyste akivaizdžiai nenuslopino pykčio. Šiame mieste ankstesnes tris dienas iš eilės vyko didelės riaušės, per kurias buvo niokojami ir padeginėjami pastatai.

Penktadienio vakarą protestuotojai liko gatvėse, nepaisydami 20 val. vietos (šeštadienį 4 val. Lietuvos) laiku prasidėjusios komendanto valandos.

Protestai taip pat išplito Niujorke, Hjustone, Atlantoje, Detroite, Las Vegase, San Chosėje ir Memfyje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 05 30 10:38
Spausdinti