Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


NYDERLANDAI
Dėl Afganistano krizės atsistatydino Nyderlandų užsienio reikalų ministrė
BNS
Scanpix
S. Kaag.

Nyderlandų diplomatijos vadovė Sigrid Kaag ketvirtadienį atsistatydino, parlamentui oficialiai pasmerkus jos darbą per evakuacijos iš Afganistano krizę.

Parlamentas priėmė pasiūlymą pareikšti vyriausybei kritiką dėl to, kad nepavyko evakuoti kai kurių afganistaniečių ir pastebėti ženklų, pranašavusių Talibano atėjimą į valdžią Afganistane.

S. Kaag atsistatydino kitą dieną po to, kai Jungtinėje Karalystėje iš užsienio reikalų sekretoriaus posto į kitas pareigas buvo perkeltas Dominicas Raabas – taip pat dėl reakcijos į padėtį Afganistane.

„[Parlamentas] mano, kad vyriausybė veikė neatsakingai“, – sakoma S. Kaag pareiškime parlamentui, 78 balsais prieš 72 nubalsavusiam už jos pasmerkimą.

„Pagal mano požiūrį į demokratiją ir mūsų administracijos kultūrą ministras turėtų pasitraukti, jei politikai nepritariama. Todėl įteiksiu savo... atsistatydinimo raštą Jo Didenybei karaliui“, – pridūrė ji.

Tačiau gynybos ministrė Ank Bijleveld atsisakė atsistatydinti, nors parlamentas pasmerkė ir jos darbą.

Nyderlandai paskutinėmis chaotiškomis dienomis prieš JAV pasitraukimą iš Afganistano evakavo per 1,5 tūkst. žmonių – Nyderlandų piliečių ir afganistaniečių.

Tačiau daug afganistaniečių, turėjusių teisę išvykti, įskaitant 22 vertėjus, buvo palikti, nors parlamentarai jau prieš kelis mėnesius ragino juos evakuoti.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 09 17 09:09
Spausdinti