Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KORONAVIRUSAS
Dėl 26 gyvybių pareikalavusio viruso Kinijoje ribojamas susisiekimas
BNS
Scanpix.

Kinija penktadienį izoliavo milijonus žmonių, gyvenančių netoli naujo koronaviruso protrūkio epicentro, nutraukdama viešąjį susisiekimą devintame mieste, šaliai imantis precedento neturinčių karantino priemonių dėl ligos, pareikalavusios jau 26 žmonių gyvybių.

Nors Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), nepaisydama patvirtintų užsikrėtimo atvejų dar keliose valstybėse, nepaskelbė tarptautinio masto krizės, Pekinas įvedė naujų prevencinių gyventojų judėjimo suvaržymų, dabar liečiančių apie 41 mln. žmonių. Siekiant užkirsti kelią ligos plitimui, taip pat buvo atšaukti kai kurie šventiniai renginiai, Kinijai ruošiantis sutikti Naujuosius metus pagal Mėnulio kalendorių.

PSO pripažino, kad Kinijoje susiklostė nepaprastoji padėtis, bet nusprendė neskelbti pasaulinės ekstremalios padėties. Toks žingsnis suteiktų galimybę sutelkti daugiau finansinių ir kitokių išteklių, bet susirūpinusioms vyriausybėms tai taip pat gali suteikti pagrindą riboti keliones ir prekybą su paveiktomis šalimis.

Uhanas – svarbus 11 mln. gyventojų turintis pramonės ir transporto mazgas šalies viduryje – tapo miestu vaiduokliu, Kinijai paskelbus beprecedenčio griežtumo transporto karantiną jame ir netoliese esančiuose miestuose.

Kai kurie miestai taip pat paskelbė, kad uždaromos pramogų įstaigos, pavyzdžiui teatrai ir karaokės barai.

Pareigūnai Sianinge, Siaogane, Enši ir Džidziango miestuose, kurie visi yra Hubėjaus provincijoje, kur pirmą kartą buvo aptiktas virusas, pranešė, kad stabdomas susisiekimas viešuoju transportu, įskaitant traukinius. Kai kurie miestai taip pat paskelbė, kad uždaromos pramogų įstaigos, pavyzdžiui teatrai ir karaokės barai.

Nuo šeštadienio taip pat neveiks Mingų dinastijos kapai ir Inšano pagoda.

Penktadienį uždarytas Pekino nacionalinis stadionas, dar žinomas kaip „Paukščių lizdas“, kur 2008 metais vyko Olimpinės žaidynės. Jis neveiks iki sausio 30-osios. Tokių priemonių imamasi siekiant „užkirsti kelią ir kontroliuoti“ viruso plitimą, informavo objektus prižiūrinti institucija.

Bandant suvaldyti ligos plitimą buvo atšaukta virtinė Naujųjų metų pagal Mėnulio kalendorių renginių. Laikinai neveikia Pekino Uždraustasis miestas bei Šanchajaus Disneilendas.

Didžioji kinų siena kasmet pritraukia 10 mln. turistų. Šis objektas daug lankytojų sulaukia ir per kinų Naujųjų metų atostogas.

Bus uždaryta Didžiosios kinų sienos Dziujongo perėja, taip pat atšaukta šventyklos mugė, turėjusi vykti prie Simatai perėjos.

Prie Simatai perėjos turistams bus matuojama temperatūra, informavo pareigūnai.

Sunerimę pacientai

Tuo metu vienoje ligoninėje, kurioje lankėsi naujienų agentūros AFP žurnalistai, buvo kilęs sujudimas, nerimaujantiems pacientams užplūdus įstaigą dėl tyrimų.

Temperatūros matavimo punkte medikas, dėvėjęs visą kūną dengiantį apsauginį kostiumą, veido kaukę ir akinius, pasiėmė termometrą iš pusamžės moters, žvilgtelėjo į skalę ir tučtuojau vėl atsigręžė į pacientę.

„Ar užsiregistravote? Tada eikite pas gydytoją“, – sakė ligoninės darbuotojas.

Vienas 35 metų vyras išreiškė nuogąstavimus, kurių turi ir daugelis kitų gyventojų. „Aš karščiuoju ir sloguoju, todėl nerimauju, kad užsikrėčiau, – kalbėjo tik pavarde Li prisistatęs vyriškis. – Dar nežinau rezultatų; šiek tiek jaudinuosi.“

Kadangi atostogų metu šimtai milijonų žmonių keliauja po Kiniją, vyriausybė įšaldė išvykimus iš Uhano visomis transporto priemonėmis. Mieste taip pat buvo nutrauktas viešasis susisiekimas, o gyventojams buvo liepta neišeiti iš namų.

Be to, buvo atšaukta dauguma atvykstančių skrydžių – taigi, miestas tapo dar labiau izoliuotas.

„Šiemet turime baisius kinų Naujuosius metus. Žmonės dėl viruso neišeina į lauką“, – mieste sakė vienas taksi vairuotojas, pageidavęs likti anonimas. Vis tik jis nebuvo susirūpinęs, kad dėl potencialiai ilgalaikių judėjimo apribojimų gyventojams gali pritrūkti maisto.

„Tai kinų Naujieji metai, ir žmonės jau yra nusipirkę daugybę prekių, kad galėtų kelias dienas gaminti maistą namuose“, – paaiškino jis.

Tačiau patogenas, kurio techninis pavadinimas yra 2019-nCoV, sukėlė nerimą visoje šalyje, o chirurginės kaukės žaibiškai išparduodamos daugelyje parduotuvių Šanchajuje, Pekine ir kituose miestuose.

Atsarginės priemonės

Be Uhano, atsarginių priemonių ėmėsi dar aštuoni mažesni aplinkiniai miestai.

Hubėjaus provincijoje esančio Dzingdžou valdžia penktadienį pranešė, kad nuo 4 val. Grinvičo (6 val. Lietuvos) laiku iš 5 mln. gyventojų turinčio miesto nebeišleidžiami traukiniai, taip pat laikinai stabdomas susisiekimas viešuoju transportu, keltais ir kitais laivais.

Susisiekimo ribojimas jau paveikė apie 32 mln. žmonių centrinėje Hubėjaus provincijoje.

Anksčiau penktadienį į krizę sureagavo ir daugiau nei 2 mln. žmonių turintis Huangši miestas. Vietos valdžia penktadienį paskelbė, kad stabdomas viešasis susisiekimas.

Uhane gyventojų judėjimas penktadienį buvo net labiau suvaržytas, miesto valdžiai apribojus taksi skaičių keliuose. Kinų pavėžėjimo paslaugų milžinė „Didi Chuxing“ taip pat pranešė įšaldžiusi savo veiklą šiame mieste.

Siekdama atgrasyti piliečius nuo kelionių po šalį, vyriausybė penktadienį paskelbė, kad visi geležinkelių, oro, kelių ar vandens transporto bilietai gali būti grąžinti atgaunant visą sumokėtą sumą.

Tuo metu Pekine buvo atšaukti viešieji renginiai šventyklose, kur per Naujuosius metus paprastai susirenka didžiulės minios, o istorinis Uždraustasis miestas bus uždarytas nuo šeštadienio.

Šanchajaus Disneilendas pranešė neribotam laikotarpiui užsidarantis nuo šeštadienio, kad užtikrintų savo svečių ir darbuotojų saugumą.

Kvėpavimo takus pažeidžiantis virusas atsirado jūrų gėrybių ir gyvūnų rinkoje Uhano mieste gruodžio pabaigoje. Liga išplito dar keliose valstybėse, įskaitant JAV.

„Jokios pasaulinės krizės“

Kinų Nacionalinė sveikatos apsaugos komisija pranešė, kad šalyje iš 830 pacientų 177 yra sunkios būklės. Medikai taip pat tiria 1 072 įtariamus užsikrėtimo atvejus.

„Kinijoje susiklostė nepaprastoji padėtis, tačiau ji dar netapo visuotine sveikatos krize“, – po dvi dienas trukusio posėdžio Ženevoje žurnalistams sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas. Jis gyrė Kinijos prevencines priemones, bet išreiškė viltį, kad jų ilgam neprireiks.

Pekinas šįkart sulaukė pagyrų dėl savo atsako, priešingai nei per SARS epidemiją, kai apie protrūkį buvo pranešta tik po kelių mėnesių nuo jo pradžios, o valdžia iš pradžių kategoriškai atsisakė įsileisti į šalį PSO ekspertų.

Penktadienį Kinijoje buvo konstatuota antroji mirtis nuo viruso už epicentro Uhane ribų – mirė vienas pacientas Heilongdziango provincijoje, esančioje už 2 000 km į šiaurės rytus nuo Uhano.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 01 24 11:49
Spausdinti