Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


SIRIJA
Daugiaveidė A. Assad: bankininkė, karalaitė, karo deivė
Nicolas Pelhamas

Nicolas Pelhamas aiškinasi, kaip mergina iš vakarų Londono tapo netikėta Sirijos karo nugalėtoja

Praėjusią vasarą socialinėje žiniasklaidoje pasklido Sirijos pirmosios ponios nuotrauka. Tuo metu valstybinės pajėgos šiaurvakarinėje šalies dalyje talžė paskutinius sukilėlių pasipriešinimo režimui židinius. Toje nuotraukoje Asma Assad, jos vyras Basharas al Assadas ir trys jų vaikai stovi ant vėjų gairinamos kalvos apsupti uniformuotų kareivių. Atrodo, kad striukę ir palaidus polo marškinėlius apsivilkusiam bei sportinius batelius apsiavusiam Basharui labiau tinka vestis vaikus į sekmadieninę iškylą, nei kankinti disidentus. Asma atrodo tvirtesnė: nuleidusi rankas, užsitempusi baltus džinsus, apsiavusi sportinius batelius ir užsidėjusi lakūnų stiliaus akinius, kokius yra pamėgę Artimųjų Rytų valdovai. Ji yra nuotraukos centre – Sirijos prezidentas Basharas nerangiai stirkso jai iš šono.

Asmos fone plytinčio kraštovaizdžio ramybė apgaulinga. Prabėgus dešimtmečiui nuo Arabų pavasario, per kurį milijonai žmonių Artimuosiuose Rytuose sukilo prieš despotiškus režimus, Sirijos valdančioji šeima išsaugojo valdžią, bet siaubinga kaina.

Režimo pajėgos išžudė šimtus tūkstančių sirų ir daugiau kaip 14 tūkst. žmonių mirtinai nukankino. Pusė šalies gyventojų buvo priversti sprukti iš namų ir taip sukėlė didžiausią pabėgėlių krizę nuo Antrojo pasaulinio karo. Dėl įtakos Sirijos teritorijoje netiesiogiai kovoja Iranas ir Turkija, taip pat JAV bei Rusija. Prieš dešimtmetį gimusios viltingos svajonės buvo sutryptos visose arabų šalyse, bet niekur nebuvo pralieta tiek kraujo kaip Sirijoje.

2021 05 22 12:58
Spausdinti