Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


IZRAELIS IR ARABŲ PASAULIS
D. Trumpo politika Artimuosiuose Rytuose padėjo Izraeliui surasti netikėtų partnerių
Marine Chénier
Scanpix
Istorinė akimirka: (iš kairės) B. Netanyahu, D. Trumpas, Bahreino ir JAE užsienio reikalų ministrai Abdullatifas al Zayani ir Abdullah bin Zayedas.

Ar tai tęs ir Joe Bidenas?

Pastarieji metai Izraeliui buvo pažymėti sėkmės ženklu ir tai susiję ne tik su sėkminga kova su koronavirusu. Ilgalaikėje perspektyvoje svarbesnės taps diplomatijos pergalės, kurių ryškiausias žydų valstybė pasiekė pernai.

Po dešimtmečius besitęsiančios izoliacijos Artimųjų Rytų regione Izraelis užmezgė visaverčius diplomatinius santykius su keliomis arabų šalimis. Pastarąjį kartą šį tą panašaus regėjome 1994 m., tarpininkaujant tuomečiam JAV prezidentui Billui Clintonui, kai Jordanijos karalius Husseinas pasirašė taikos sutartį su Izraelio ministru pirmininku Yitzhaku Rabinu, šalys pripažino viena kitos suverenitetą, pradėjo ekonominį bendradarbiavimą.

Tačiau kitos arabų valstybės atmesdavo kvietimus užmegzti santykius su Izraeliu, kol palestiniečiams nebus suteikta nepriklausomybė. Todėl Izraelio ir Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) diplomatinių santykių atkūrimas 2020 m. rugpjūtį tapo tikra sensacija. Istorinis dokumentas buvo pasirašytas Vašingtone, tarpininkaujant JAV prezidentui D. Trumpui.

2021 05 14 06:57
Spausdinti