Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


JAV
D. Trumpo apkaltos teismas artėja prie pabaigos
BNS
Scanpix

Jungtinių Valstijų Senatas šį savaitgalį turėtų paskelbti verdiktą buvusio prezidento Donaldo Trumpo apkaltos teisme, jo advokatams penktadienį pareiškus, kad buvęs šalies vadovas nėra atsakingas už jo šalininkų surengtą JAV Kapitolijaus šturmą po to, kai jis pralaimėjo rinkimus.

Gynybos advokatai savo argumentus dėstė tris valandas, kaltindami demokratus persekiojant D. Trumpą.

Prieš tai dvi dienas savo argumentus dėstė apkaltos vadovai demokratai, paskelbę sukrečiančią filmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip įniršę respublikono šalininkai sausio 6 dieną puola Kapitolijų, siekdami užkirsti kelią patvirtinti Joe Bideno pergalę rinkimuose.

Senatas vėl rinksis šeštadienį 10 val. vietos (17 val. Lietuvos laiku) aptarti, ar leisti liudytojų parodymus, tada abi pusės turi išdėstyti baigiamuosius argumentus.

Tikimasi, kad tą pačią dieną bus balsuojama dėl nuosprendžio. Kol kas atrodo, kad demokratai negaus pakankamai respublikonų palaikymo apkaltinamajam nuosprendžiui priimti.

Penktadienį gynybos advokatas Michaelas van der Veenas  apkaltą pavadino „akivaizdžiai antikonstituciniu politinio keršto aktu“. Jis ragino 100 senatorių prisiekusiųjų „skubiai ir ryžtingai balsuoti“, kad atmestų kaltinimą maišto kurstymu.

Tačiau apkaltos vadovai tvirtina, kad D. Trumpas sąmoningai kurstė nacionalinę įtampą po to, kai lapkričio 3 dieną pralaimėjo J. Bidenui, be įrodymų teigdamas, kad vyko masinis rinkimų klastojimas.

Sausio 6 dieną jis surengė ugningą mitingą netoli Baltųjų rūmų, kviesdamas minią žygiuoti į Kongresą, kur tą dieną turėjo būti tvirtinama J. Bideno pergalė.

Minia įsiveržė į JAV Kapitolijų ir sutrikdė rinkimų rezultatų tvirtinimą. Per kilusį chaosą žuvo penki žmonės, tarp jų moteris, kuri buvo nušauta, kai įsiveržė į Kapitolijų, ir minios primuštas policininkas.

Apkaltos vadovai teigia, kad D. Trumpas, kuris nėra reiškęs apgailestavimo dėl smurtingai nusiteikusios minios skatinimo, yra toks pavojingas, kad jam turėtų būti vėl uždrausta eiti pareigas.

D. Trumpui nuteisti reikia dviejų trečdalių daugumos 100 vietų Senate. Tai reiškia, kad mažiausiai 17 respublikonų senatorių per balsavimą turėtų palaikyti 50 demokratų.

Nors D. Trumpas, regis, bus išteisintas, net keli respublikonų balsai prieš jį paliktų istorinį pėdsaką jo prezidentavimui, kurstydami vidinius nesutarimus partijoje dėl to, ar siekti jo populistinės, skaldančios vizijos, ar grįžti prie nuosaikesnių vertybių.

„Veidmainystė“

Buvusio prezidento advokatai tvirtino, kad per sausio 6-osios mitingą miniai pasakyti jo ugningi žodžiai tebuvo retorinė figūra, net ir tuomet, kai jis ragino sukilusią minią „velniškai kovoti“ už jo prezidentavimą.

Jie taip pat teigia, kad tikrasis demokratų tikslas yra pašalinti D. Trumpą iš politinės scenos. „Aiškiai pasakykime: šis teismo procesas yra apie daug daugiau nei prezidentą Trumpą“, – sakė gynybos advokatas Bruce'as Castoras. „Jis yra apie 75 milijonų Trumpo rinkėjų atšaukimą ir politinių požiūrių kriminalizavimą. Būtent apie tai ir yra šis teismo procesas“, – kalbėjo jis. 

Atsakydami į demokratų panaudotą sukrečiantį vaizdo įrašą, gynybos advokatai parodė savo montažų, kuriuose matyti demokratų įstatymų leidėjai, sakantys žodį „kova“ savo ankstesnėse kalbose ir per televiziją.

Tarp jų buvo demokratų senatorių, taip pat J. Bidenas ir viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris).

„Prašau, sustabdykite veidmainystę“, – pareiškė D. Trumpo advokatas Davidas Schoenas (Deividas Šonas).

„Uždegė ir kurstė“ minią

Senato salėje apkaltos vadovų parodytoje filmuotoje medžiagoje buvo matyti, kaip aukšto rango politikai, įskaitant tuometinį viceprezidentą Mike'ą Pence'ą, gelbėdamiesi palieka Kapitolijų, įniršusiai miniai praėjusį mėnesį šturmavus kompleksą.

B. Schoenas išjuokė tą vaizdo įrašą kaip „pramogų paketą“ ir teigė, kad D. Trumpas negali būti laikomas atsakingu už minios veiksmus.

Tačiau pagrindinis apkaltos vadovas Jamie Raskinas atkreipė dėmesį, kad respublikonas skatino ekstremizmą net prieš balsavimo dieną, nuolat menkindamas visuomenės pasitikėjimą rinkimų procesu.

„Šis Trumpą palaikantis sukilimas kilo ne iš oro, – sakė J. Raskinas. – Tai nebuvo pirmas kartas, kai Donaldas Trumpas uždegė ir kurstė minią.“

Jis teigė, kad Senatui būtina nuteisti D. Trumpą ir uždrausti jam vėl kandidatuoti į prezidentus 2024 metais, antraip kyla pavojus, kad toks pats elgesys pasikartos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 02 13 12:27
Spausdinti