Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


JAV
D. Trumpo apkaltos straipsnis keliauja į Senatą
BNS
Scanpix
D. Trumpas.

JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi pirmadienį turi nusiųsti Senatui vieną Donaldo Trumpo apkaltos straipsnį dėl riaušių Kapitolijuje sukurstymo ir taip oficialiai inicijuoti pirmą per istoriją eksprezidentų apkaltos teismą.

N. Pelosi, aukščiausio rango demokratė Kongrese, praėjusią savaitę pažadėjo, kad teismas, turintis prasidėti antrą vasario savaitę, vyks. „Nemanau, kad ilgai užtruks, bet privalome tai padaryti“, – sakė ji.

Tačiau Kongreso respublikonai savaitgalį užsiminė, kad demokratams gali būti sunku nuteisti D. Trumpą dėl jo šalininkų įsiveržimo į Kongresą anksčiau šį mėnesį. Per tas riaušes žuvo penki žmonės.

Įtakingos D. Trumpo partijos figūros atmeta politinius ir konstitucinius argumentus, todėl kyla abejonių, kad demokratams, turintiems 50 iš 100 vietų Senate, pavyks užsitikrinti 17 respublikonų balsų ir pasiekti dviejų trečdalių daugumą, kurios reikia D. Trumpui nuteisti.

„Manau, kad šis teismas kvailas. Manau, jis duoda priešingus rezultatus. Šioje šalyje ir taip liepsnoja ugnis, o čia tarsi paimtume benzino ir šliūkšteltume į ją“, – sekmadienį televizijai „Fox News“ sakė Senato Žvalgybos komiteto pirmininkas respublikonas Marco Rubio.

Jis pripažino, kad D. Trumpui, kuris ragino tūkstančius savo šalininkų suvažiuoti į Vašingtoną ir protestuoti prieš Joe Bideno rinkimų pergalės patvirtinimą Kongrese, „tenka tam tikra atsakomybė už tai, kas įvyko“.

Tačiau naujas šio klausimo kurstymas galėtų tik pakenkti šaliai, sakė M. Rubio, kuris per 2016 metų pirminius respublikonų rinkimus varžėsi su D. Trumpu dėl kandidato į prezidentus statuso.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 01 25 15:18
Spausdinti