Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


JAV
D. Trumpo apkalta: straipsniai, kuriais prezidentas kaltinamas piktnaudžiavimu, perduoti Senatui
BNS
Scanpix
D. Trumpo apkaltos straipsniai perduoti Senatui.

Du Donaldo Trumpo apkaltos straipsniai, kuriais prezidentas kaltinamas piktnaudžiavimu įgaliojimais ir trukdymu Kongreso tyrimui, trečiadienį buvo perduoti Senatui, taip inicijuojant istorinį teismą, per kurį JAV lyderis galėtų būti pašalintas iš posto.

Senato respublikonų daugumos lyderis Mitchas McConnellas paskelbė, kad apkaltos straipsniai senatoriams bus oficialiai perskaityti ketvirtadienio vidurdienį (19 val. Lietuvos laiku). Po to Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Johnas Robertsas bus prisaikdintas pirmininkaujančiu prezidento teismo teisėju.

Vėliau ketvirtadienį senatoriai bus prisaikdinti kaip prisiekusieji ir prasidės pasirengimas apkaltos teismui, kuris bus pradėtas antradienį, sausio 21 dieną.

„Tai sunkus metas mūsų šaliai, bet kaip tik tokiems atvejams įkūrėjai įsteigė Senatą“, – sakė M. McConnellas, paminėdamas JAV konstitucijos autorius.

Du apkaltos straipsnius į Senatą mėlynuose aplankuose oficialiai atnešė naujai paskirti Atstovų Rūmų kaltintojai – septyni demokratai, kurie kaltins prezidentą.

„Labai liūdna, labai tragiška mūsų šaliai, kad prezidento veiksmai, pakertantys mūsų nacionalinį saugumą, sulaužantys jo priesaiką ir sukeliantys pavojų mūsų rinkimų saugumui, atvedė mus čia“, – prieš pasirašydama apkaltos straipsnius sakė JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi. „Šis prezidentas bus patrauktas atsakomybėn“, – sakė ji ir pridūrė: „Niekas nėra aukščiau įstatymo.“

Rimti formalumai akcentavo apkaltos išskirtinumą. D. Trumpas yra tik trečias JAV prezidentas per visą istoriją, stosiantis prieš Senato teismą.

„Jaučiamės vykdantys mūsų konstitucijos įkūrėjų valią ir tai gan rimta našta“, – sakė Atstovų Rūmų Žvalgybos komiteto pirmininkas demokratas Adamas Schiffas, kuris vadovaus kaltintojams prezidento apkaltos teisme Senate.

„Dvi savaitės“

D. Trumpas kaltinamas tuo, jog slapta, nuo liepos iki rugsėjo, sulaikė 391 mln. dolerių (351 mln. eurų) pagalbą Ukrainai, kad galėtų spausti Kijevą atlikti tyrimą dėl buvusio viceprezidento Joe Bideno – pagrindinio demokratų pretendento šiemet JAV prezidento rinkimuose varžytis su dabartiniu Baltųjų rūmų šeimininku. J. Bideno sūnus yra dirbęs vienoje ukrainiečių gamtinių dujų bendrovėje.

D. Trumpas taip pat kaltinamas trukdymu, kuris pasireiškė tuo, kad jis, nepaisydamas Kongreso reikalavimų, neleido duoti parodymų liudininkams ir neleido perduoti dokumentų.

Oficiali apkalta Atstovų Rūmuose jam buvo surengta gruodžio 18 dieną. „Prezidentas Trumpas savo asmeninius interesus iškėlė virš nacionalinių interesų... ir jei nebus sustabdytas, padarys tai vėl“, – sakė A. Schiffas.

„Deramas vaistas, iš tikrųjų – vienintelis vaistas, yra prezidento Donaldo Trumpo nuteisimas ir pašalinimas iš posto“, – pridūrė jis.

N. Pelosi buvo atidėjusi apkaltos straipsnių perdavimą Senatui ir spaudė M. McConnellą sutikti pareikalauti liudininkų ir dokumentų, kuriems Baltieji rūmai sutrukdė pasiekti Atstovų Rūmus.

M. McConnellas atsisakė įsipareigoti dėl šių dalykų ir nurodė, kad klausimas bus sprendžiamas tik po pradinių teismo argumentų ir apklausų, kurios gali užtrukti dvi savaites.

Vienas D. Trumpo administracijos pareigūnas trečiadienį žurnalistams sakė, jog nesitikima, kad teismas užtruks ilgiau nei dvi savaites. Tai rodytų, kad M. McConnellas gali pasinaudoti respublikonų dauguma 100 vietų Senate ir užgniaužti raginimus kviesti liudytojus arba greitai pateikti kaltinimus balsavimui.

„Mano nuomone, labai mažai tikėtina, kad tai užtruks ilgiau nei dvi savaites“, – sakė minėtas pareigūnas, kuris nesutiko skelbti savo pavardės.

Apkaltinamasis nuosprendis mažai tikėtinas, nes respublikonai Kongreso aukštuosiuose rūmuose turi daugumą – 53 vietas, o sprendimui atstatydinti prezidentą reikalingas mažiausiai dviejų trečdalių senatorių palaikymas.

Anksčiau trečiadienį D. Trumpas išjuokė tyrimą ir teismą, kaip tai daro jau ne vieną mėnesį. „Štai ir vėl, dar viena veltėdžių demokratų afera“, – parašė tviteryje prezidentas, tvirtinantis, kad jam pareikšti kaltinimai yra politiškai motyvuoti.

„Baudžiamasis teismas“

N. Pelosi iškart buvo užsipulta dėl apkaltos straipsnių pasirašymo ceremonijos. Per ją ji panaudojo kelis rašiklius, kuriuos paskui kaip suvenyrus išdalijo įtakingiems įstatymų leidėjams.

Atstovų Rūmų respublikonė Elizabeth Cheney pliekė N. Pelosi ir demokratus už „svaigimą nuo susijaudinimo“ pasirašant kaltinimus ir „pasityčiojimą iš savo pareigos konstitucijai“.

Be A. Schiffo, kaltintojų komandoje taip pat yra Teismų komiteto pirmininkas Jerry Nadleris, Atstovų Rūmų demokratų frakcijos lyderis Hakeemas Jeffriesas, dviejų ankstesnių apkaltos tyrimų veteranė Susan Lofgren ir dar trys demokratai.

Buvęs federalinis prokuroras Elie Honigas sakė, kad parinkti įstatymų leidėjai išsiskiria patirtimi JAV teisinėje sistemoje ir kad keli iš jų yra buvę federaliniai prokurorai.

Demokratai „rodo, kad ketina tai vykdyti kaip baudžiamąjį teismą, o ne kaip politinį šou“, sakė E. Honigas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 01 16 09:39
Spausdinti