Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


JAV RINKIMAI
D. Trumpas sutiko tapti Respublikonų partijos kandidatu
BNS
Scanpix
Donaldas Trumpas.

 JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį sutiko tapti Respublikonų partijos kandidatu, sakydamas kalbą gausiam klausytojų būriui Baltuosiuose rūmuose, šalyje tvyrant įtampai dėl rasinės nelygybės ir koronaviruso pandemijos.

„Mieli amerikiečiai, šį vakarą dėkingumo ir beribio optimizmo kupina širdimi visiškai priimu šią nominaciją į Jungtinių Valstijų prezidentus“, – pareiškė D. Trumpas.

Buvusi realybės televizijos žvaigždė ir nekilnojamojo turto vystytojas pasiskelbė amerikiečių gelbėtoju nuo katastrofos, kuri, jo teigimu, ištiktų, jei rinkimus lapkričio 3-iąją laimėtų jo „silpnas“ varžovas demokratas Joe Bidenas.

„Joe Bidenas nėra Amerikos sielos gelbėtojas. Jis yra Amerikos darbo vietų naikintojas ir, jeigu bus suteikta galimybė, jis taps Amerikos didybės griovėju“, – tvirtino prezidentas.

„Šie rinkimai nuspręs, ar išgelbėsime Amerikos svajonę, ar leisime socialistų programai sugriauti mūsų branginamą likimą“, – pabrėžė D. Trumpas.

Nors perspėja dėl chaoso, D. Trumpas ir taip perrinkimo siekia šalyje tvyrant tokiai sumaiščiai, kokios ji nematė dešimtmečius. Šį faktą prikišamai pabrėžė ir judėjimo „Black Lives Matter“ („Juodaodžių gyvybės svarbios“, BLM) protestas prie Baltųjų baltųjų rūmų, kurių teritorijoje girdėjosi šūksniai ir vuvuzelų garsai.

D. Trumpas kalbą pasakė Baltųjų rūmų Pietinėje pievelėje, kurią pavertė įspūdingu paskutinio respublikonų suvažiavimo vakaro centru.

Pamindamas seną prezidentų tradiciją atskirti Baltuosius rūmus nuo politinių kampanijų, D. Trumpas pasirūpino, kad būtų įrengta pakyla su JAV vėliavų eilėmis ir dviem didžiuliais ekranais, o prieš ją būtų sustatyta maždaug 1,5 tūkst. baltų kėdžių.

Jo žinią, kad valdant demokratams įsiviešpataus anarchija, pabrėžė virtinė prieš jį kalbėjusių žmonių, įskaitant įtakingą jo dukrą Ivanką.

Kai D. Trumpas galiausiai atėjo pasakyti pagrindinės vakaro kalbos, jo nestabdė niekas.

"Bideno Amerikoje niekas nebus saugus", - kalbėjo prezidentas.

„Jei kairieji įgis valdžią, jie sugriaus priemiesčius, konfiskuos jūsų ginklus“, – pareiškė jis ir pavadino J. Bideną žmogumi su „išdavysčių“ ir „šiurkščių klaidų“ istorija.

J. Bidenas atsakė tviteryje: „Kai Donaldas Trumpas šįvakar sako, kad nebūsite saugūs Joe Bideno Amerikoje, apsidairykite aplink ir paklauskite savęs: kaip saugiai jaučiatės Donaldo Trumpo Amerikoje?“

Įstatymas ir tvarka? 

Bekompromisė prezidento kalba buvo pasakyta šaliai patyrus šoką dėl nufilmuoto incidento, kai policijos pareigūnas paleido virtinę šūvių į afroamerikietį, kurį bandė areštuoti stebint jo vaikams, ir kilusių kartais smurtinių protestų.

Demonstracijų ir riaušių Kenošoje Viskonsine dienos šį mažą miestelį pavertė nacionaline skausmingos įtampos dėl rasinės neteisybės, policijos smurto ir teisių į ginklus arena. Po pranešimų, kad paauglys iš savigynos būrio, D. Trumpo gerbėjas, per antradienio vakaro protestą, kaip įtariama, nušovė du žmones, o dar vieną sunkiai sužeidė, audra įsisiūbavo visu smarkumu.

Beveik dviem trečdaliams amerikiečių, kaip rodo apklausos, galvojant, kad D. Trumpas nepatenkinamai sprendžia COVID-19 krizę, prezidentas kaip galimo kelio į pergalę laikėsi to, ką vadina „įstatymo ir tvarkos“ strategija.

Demokratai tvirtina, kad policijos pajėgas visoje šalyje persekioja institucinis rasizmas. D. Trumpas vadovauja respublikonų kontrpuolimui ir viliasi, kad amerikiečiai labiau piktinsis riaušių vaizdais, o ne šiurkščiu policijos elgesiu.

„Jei Bidenas bus išrinktas drauge su demokratais, kurie nenori aiškiai pasisakyti prieš šią anarchiją, tuomet nusikaltimų banga kils ir iš miestų bei miestelių pasieks priemiesčius ir dar toliau“, – kalbėdamas prieš D. Trumpą pareiškė jo asmeninis advokatas, buvęs Niujorko meras Rudy Giuliani.

„Kai bus perrinktas prezidentas Trumpas, žala bus sustabdyta“, – sakė jis. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 08 28 08:39
Spausdinti