Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


JAV PREZIDENTO RINKIMAI
D. Trumpas smunkantį populiarumą bando gelbėti keisdamas rinkimų kampanijos vadovą
BNS
Scanpix
Pustuštis stadionas mitinge Tulsoje.

 JAV prezidentas Donaldas Trumpas, smunkant jo populiarumui iki rinkimų likus mažiau nei keturiems mėnesiams, pertvarkė savo rinkimų štabą ir kampanijos vadovą Bradą Parscale'ą pakeitė Respublikonų partijos darbuotoju veteranu Billu Stepienu.

„Man malonu pranešti, kad Billas Stepienas buvo paaukštintas [ir bus] Trumpo kampanijos vadovas“, – trečiadienį feisbuke parašė prezidentas.

„Bradas Parscale’as, kuris labai ilgai yra su manimi ir vadovauja mūsų nuostabioms skaitmeninėms ir duomenų strategijoms, toliau dirbs šį darbą ir taip pat bus kampanijos aukšto rango patarėjas“, – pridūrė D. Trumpas.

D. Trumpo ir B. Parscale’o santykiai darėsi vis labiau įtempti; prezidentui nepatiko kampanijos vadovo įgytas viešumas. Tačiau paskutinis lašas tikriausiai buvo praėjusį mėnesį Talsoje Oklahomoje įvykęs mitingas, į kurį netikėtai susirinko labai mažai – maždaug 6,2 tūkst. – žmonių, nors B. Parscale’as gyrėsi, kad bilietų prašė daugiau kaip milijonas. Prezidentas buvo įtūžęs.

Pakeitimas pridėjo jau pažįstamo sąmyšio D. Trumpo 2020 metų rinkimų kampanijai, iki šiol daugmaž vengusiai darbuotojų keitimo, kuris buvo įprastas jo 2016 metų rinkimų kampanijai ir jo administracijai. Pastaruoju metu D. Trumpui sunkiai sekėsi grumtis su tikėtinu demokratų kandidatu lapkričio rinkimuose Joe Bidenu, šaliai išgyvenant sveikatos apsaugos ir ekonomikos krizę dėl koronaviruso pandemijos, jau nusinešusios per 135 tūkst. amerikiečių gyvybių.

Kampanijos vadovo pakeitimas neturėtų pakeisti kasdienio kampanijos darbo. Naujienas apie pakeitimą trečiadienį po pietų B. Parscale’ui perdavė Baltųjų rūmų patarėjas ir D. Trumpo žentas Jaredas Kushneris.

Politikos naujokas B. Parscale’as 2016-aisiais vadovavo D. Trumpo skaitmeninėms reklamoms ir, teigiama,  jis padėjo nulemti netikėtą D. Trumpo pergalę tais metais. B. Stepienas politikoje dalyvauja daug metų, dirbo buvusiam Naujojo Džersio gubernatoriui Chrisui Christie, o 2016-aisiais buvo D. Trumpo rinkimų štabo direktoriumi.

B. Parscale’as per pandemiją krintant D. Trumpo reitingams ir po mitingo Talsoje buvo vis labiau stumiamas į paraštes. Spėliojant, kas galėtų užimti jo vietą, buvo minimos tokių žmonių, kaip buvęs D. Trumpo strategas Steve’as Bannonas, pavardės.

B. Parscale’as yra artimas J. Kushnerio, kuris kontroliuoja kampaniją, sąjungininkas. Šis Floridos gyventojas pastaruoju metu rečiau lankydavosi kampanijos būstinėje Arlingtone Virdžinijoje, ir darbuotojams tai nelabai patiko.

Tačiau B. Parscale’o paslaugų nebuvo visiškai atsisakyta, nes kampanijai būtų buvę sunku perdaryti savo skaitmeninių reklamų operacijas likus tiek mažai laiko iki lapkričio 3-iosios rinkimų. Nors Respublikonų Nacionaliniam komitetui priklauso dauguma kampanijos duomenų, P. Parscale’as vadovavo daugumai suasmenintų interneto reklamų, kurios, D. Trumpo padėjėjų manymu, buvo itin svarbios per 2016 metų rinkimus.

B. Parscale’o skaitmeninės reklamos firma buvo tarp reikšmingiausių kampanijos pardavėjų, ir kai kas D. Trumpo aplinkoje įtarė, kad buvęs kampanijos vadovas pelnosi iš prezidento perrinkimo. B. Parscale’as ne kartą tai neigė.

D. Trumpą sąjungininkai pastaraisiais mėnesiais spaudė plėsti savo politinį ratą ir tvirčiau apibrėžti savo poziciją prieš J. Bideną. Praėjusį mėnesį D. Trumpas paskelbė apie B. Stepieno paaukštinimą ir susigrąžino į kampaniją buvusį komunikacijos vadovą Jasoną Millerį, atimdamas dalį B. Parscale’o įtakos.

J. Bidenas taip pat pertvarkė savo kampanijos komandą, nors jis tai padarė daug anksčiau, kai dar vyko įnirtinga kova dėl teisės tapti Demokratų partijos kandidatu rinkimuose. J. Bideno atveju pokyčiai iš esmės pakeitė jo kampanijos darbą.

Po to, kai vasarį vykusiose Ajovos demokratų sueigose J. Bidenas liko ketvirtas ir jam grėsė dar vienas pralaimėjimas Naujajame Hampšyre, prie jo komandos prisijungė Anita Dunn, faktiškai pakeitusi Gregą Schultzą kampanijos vadovo pareigose. A. Dunn yra dirbusi prezidento Baracko Obamos Baltųjų rūmų komunikacijos vadove.

Kovą J. Bidenas pasamdė Jen O’Malley Dillon, kuri perėmė vadovavimą jo kampanijai, o A. Dunn ir kiti patarėjams padėjo demokratui atsitiesti Nevadoje ir Pietų Karolinoje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 07 16 16:33
Spausdinti