Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


KORONAVIRUSAS
D. Trumpas iš ligoninės parvyko į Baltuosius rūmus
BNS
Scanpix
D. Trumpas Baltuosiuose Rūmuose.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį iš ligoninės, kur keturias dienas buvo gydomas nuo COVID-19, parvyko į Baltuosius rūmus, kur iškart nusiėmė kaukę ir pažadėjo greit patęsti rinkimų kampanijos renginius.

Prieš išvykimą iš ligoninės D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad amerikiečiams nėra ko bijoti, nors šalyje koronavirusas pasiglemžė kone 210 tūkst. gyvybių.

Virtinė scenų, kurios efektingai atrodė per televiziją, sudarė sąlygas D. Trumpui iš savo išrašymo išspausti visa, kas įmanoma.

Pirmiausia jis vienas išėjo pro dideles, aukso spalva nudažytas Walterio Reedo karinės ligoninės netoli Vašingtono duris.

Tiesiogiai transliuojant televizijai, prezidentas su kauke priėjo prie limuzino ir parodė iškeltus nykščius. Vėliau jis įsėdo į prezidentinį sraigtasparnį, kad galėtų greitai parvykti į Baltuosius rūmus, iš kurių išvyko penktadienį, pasireiškus ligos simptomams.

Sraigtasparniui nutūpus, jis užlipo laiptais į Baltųjų rūmų Pietinio portiko balkoną, demonstratyviai nusiėmė kaukę ir 23 sekundes saliutavo išskrendančiam prezidentiniam sraigtasparniui.

Iki lapkričio 3-iosios rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, apklausos rodo, kad D. Trumpas populiarumu atsilieka nuo demokratų kandidato Joe Bideno. Atsidūrus ligoninėje prezidentui buvo dar sunkiau vytis varžovą.

D. Trumpo sugrįžimas į Baltuosius rūmus buvo kruopščiai surežisuotas siekiant parodyti, kad jis yra fiziškai stiprus, o virtinė stulbinančių tviterio žinučių pademonstravo būsimą jo politinio puolimo kampą: kad jis asmeniškai įveikė COVID-19 ir dabar vadovaus visos šalies atsitiesimui.

„Netrukus grįšiu į kampanijos kelią!!!“ – vienoje tviterio žinutėje paskelbė prezidentas.

„Nebijokite COVIDo“, – ragino jis kitoje ir teigė, kad po ligos jaučiasi atjaunėjęs.

Tokie pareiškimai apstulbino jo varžovą, kuris pirmadienį dalyvavo kampanijos renginyje Floridoje.

„Pasakykit tai 205 tūkstančiams šeimų, kurios prarado artimuosius“, – pareiškė J. Bidenas.

Buvęs viceprezidentas vėliau pirmadienį Majamyje toliau kritikavo D. Trumpą ir priekaištavo jam dėl kaukių svarbos menkinimo.

„Tikėčiausi, kad prezidentas, patyręs tai, ką patyrė – ir aš patenkintas, kad jis, kaip atrodo, laikosi gan gerai – perduotų amerikiečiams teisingą pamoką: kaukės svarbios“, – sakė J. Bidenas.

Tas patarimas, regis, buvo praleistas pro ausis, nes D. Trumpas vaizdo įrašu tviteryje paskelbė naują žinią amerikiečiams: „Neleiskit tam dominuoti jūsų gyvenime: išeikite, būkit atsargūs.“

„Man jau geriau, galbūt esu atsparus, nežinau“, – pridūrė jis.

Serga aplinkiniai

74 metų respublikonų prezidentas drąsą demonstravo tą pačią dieną, kai jo spaudos sekretorei testais buvo nustatytas koronavirusas. Kayleigh McEnany (Keili Makenani) tapo dar vienu žmogumi, siejamu su koronaviruso protrūkiu Baltuosiuose rūmuose.

Nors prezidentas tvirtina, kad vėl yra geros sveikatos, slaptumas, pareigūnų pateikiama prieštaringa informacija ir viruso plitimas D. Trumpo aplinkoje pakenkė pasitikėjimui juo.

Per spaudos konferenciją Walterio Reedo ligoninėje prezidento gydytojas Seanas Conley sakė, kad D. Trumpas „sugrįžo“, bet sunkumų gali būti dar savaitę.

Nepaisant D. Trumpui būdingų pareiškimų, kad COVID-19 neturėtų kelti didelio susirūpinimo, apklausos rodo, kad amerikiečiams tai yra didžiulis rūpestis. Daugelio kritikuojama jo reakcija į krizę taip pat laikoma pagrindine priežastimi, dėl kurios jį populiarumu lenkia 77 metų J. Bidenas.

Atotrūkį tarp sveikatos apsaugos ekspertų piešiamo realybės vaizdo ir Baltųjų rūmų drąsios pozicijos iliustruoja ir K. McEnany diagnozė.

Vadinamasis Baltųjų rūmų židinys taip pat apima prezidento žmoną Melanią, artimą patikėtinę Hope Hicks, D. Trumpo kampanijos vadovą Billą Stepieną, du K. McEnany pavaduotojus ir daugiau kaip pusę tuzino kitų prezidento aplinkos žmonių, praneša JAV žiniasklaida.

D. Trumpas vienas „įveikė“ COVIDą?

Pasirodžius virtinei skandalingų pranešimų, taip pat ir dėl to, kad prezidentas tikriausiai vengia mokėti bet kokius federalinius pajamų mokesčius, D. Trumpas dar prieš susirgdamas turėjo vytis J. Bideną.

Tačiau didžiausia kliūtis siekiant antrosios kadencijos jam visuomet būdavo jo atsakas į pandemiją.

Daug mėnesių atrodė, jog D. Trumpas tikisi, kad viskas susitvarkys savaime, ir bando grįžti prie savo kampanijos temos – stiprios ekonomikos.

Dabar tikėtina, jog prezidentas bandys tvirtinti, kad greitai išeidamas iš ligoninės jis asmeniškai nugalėjo virusą ir padarys tą patį visos šalies mastu.

Viena neoficiali suvenyrų Baltųjų rūmų tema parduotuvė pirmadienį paskelbė, kad po 100 dolerių (85 eurus) pardavinės atminimo monetą „Prezidentas Donaldas J. Trumpas nugali COVID“ (President Donald J. Trump Defeats COVID).

J. Bidenas įgyja pranašumo

D. Trumpas labai stengiasi sugrįžti į rinkimų kampanijos, kuriai labai svarbūs dideli mitingai ir asmeninės tvirtybės įvaizdis, vėžes, bet prarado kelias brangias dienas.

Kitą dieną po to, kai paskelbė apie teigiamą savo koronaviruso testo rezultatą, jis turėjo nuvykti į rinkimams svarbią Viskonsino valstiją, ignoruodamas faktą, kad būtų sukvietęs minias viename didžiausių JAV koronaviruso židinių.

Tuo metu J. Bidenas tęsė savo lėtą, bet stabilią kampaniją, kurios metu visuomet akcentuoja sveikatos saugojimo priemones, nors D. Trumpas tokį stilių vadina silpnumu ir pašiepė jį dar praėjusią savaitę.

Kilęs pakrikimas išprovokavo neįprastą susidomėjimą šį trečiadienį įvyksiančiais televiziniais kandidatų į viceprezidentus – respublikono Mike'o Pence'o ir demokratės Kamalos Harris – debatais, per kuriuos varžovus skirs organinio stiklo pertvara.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 10 06 09:38
Spausdinti