Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


Ch. Michelis: ES nenurims, kol Baltarusijos valdžia paleis R. Pratasevičių
BNS
Scanpix
R. Pratasevičius.

ES ir toliau spaus Baltarusiją, kol Minskas paleis suimtą opozicijos tinklaraštininką Ramaną Pratasevičių, trečiadienį pareiškė Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charles'is Michelis.

„ES nenurims, kol bus paleistas Ramanas Pratasevičius. Patraukėme poną Lukašenką atsakomybėn dėl [aktyvisto] fizinės ir psichinės sveikatos būklės“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Ch. Michelis.

Pasak EVT vadovo, Bendrija palaiko Baltarusijos žmones, kovojančius už demokratiją, žodžio ir žiniasklaidos laisvę.

Šeštadienį įsigaliojo ES įvestas draudimas baltarusių orlaiviams naudoti bloko oro erdvę, o Ch. Michelis vėliau pažadėjo sugriežtinti baudžiamąsias priemones Minskui.

„Greitai bus taikomos tolesnės sankcijos juridiniams ir fiziniams asmenims“, – pažymėjo EVT pirmininkas.

Šią savaitę Briuselis ketina aptarti papildomas priemones, galinčias paveikti Baltarusijos ministrus ir oro pajėgų vadus, taip pat vieną organizaciją.

Taip ES reaguoja į įvykius gegužės 23 dieną, kai „Ryanair“ lėktuvas su daugiau kaip šimtu keleivių buvo nutupdytas Minske baltarusių dispečeriams informavus apie neva orlaivyje esantį sprogmenį, nors ši informacija vėliau nepasitvirtino. Perimti lainerio Minsko režimas buvo pasiuntęs naikintuvą. 

Lėktuvu skridęs R. Pratasevičius, kartu su kitais įkūręs baltarusių opozicijos kanalą „Nexta“ platformoje "Telegram", Minsko laikomą ekstremistiniu, taip pat jo draugė – Vilniuje studijuojanti Rusijos pilietė Sofija Sapega – buvo sulaikyti oro uoste.

Dėl šio incidento ES valstybės uždarė savo oro erdvę Baltarusijos orlaiviams ir paragino oro bendroves neberengti skrydžių virš šios šalies teritorijos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 06 09 15:57
Spausdinti