Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


AUSTRIJA
Buvęs Austrijos kancleris S. Kurzas pranešė paliekantis politiką
BNS
Scanpix
S. Kurzas.

Buvęs Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas ketvirtadienį paskelbė, kad palieka politiką.

Šiuo pareiškimu užbaigiama įspūdinga karjera žmogaus, 2017-aisiais vos 31 metų amžiaus tapusio jauniausiu pasaulyje demokratiškai išrinktu vyriausybės vadovu.

„Mano gyvenime prasideda naujas skyrius, kurį galiu pradėti šiandien“, – sakė 35-erių konservatorius S. Kurzas ir pridūrė, kad nori daugiau laiko praleisti su šeima, ypač su neseniai gimusiu sūnumi.

„Labiausiai laukiu [galimybės] leisti laiką su savo šeima ir savo vaiku, kol atsidėsiu naujiems profesiniams iššūkiams naujaisiais metais“, – sakė jis.

Pasak S. Kurzo, vadovavimą konservatorių Liaudies partijai (OeVP) jis perduos penktadienį.

„Šiandienos sprendimas man nebuvo lengvas“, – žurnalistams sakė jis ir pridūrė, kad daug kainavo kova su pastarojo meto įtarimais dėl korupcijos, apmalšinusi jo „aistrą“ politikai.

Spalio 9 dieną, netrukus po to, kai ėmė figūruoti didelio masto korupcijos tyrime, S. Kurzas atsistatydino iš kanclerio posto.

Jis atmeta visus įtarimus, o ketvirtadienį pakartojo, jog tikisi gauti galimybę įrodyti savo nekaltumą teisme.

„Aš asmeniškai laukiu dienos teisme, kur galėsiu įrodyti, kad šie įtarimai neteisingi, – sakė jis. – Nesu nei šventasis, nei nusikaltėlis, esu žmogus, turintis privalumų ir trūkumų.“

Savaitgalį S. Kurzas socialiniame tinke „Facebook“ paskelbė, kad jam gimė sūnus Konstantinas ir kad šeima „mėgaujasi laiku sau“.

Ketvirtadienį buvęs kancleris sakė, kad sūnaus gimimas buvo „nepaprastas“.

Korupcijos skandalas kilo spalio mėnesį, prokurorams nurodžius atlikti kratas kanclerio įstaigoje ir Finansų ministerijoje, tiriant įtarimus, kad S. Kurzo aplinkos žmonės valstybės lėšomis apmokėdavo apklausas su iškreiptais rezultatais jo įvaizdžiui pagerinti.

Prokurorai taip pat įtaria, kad mainais už tas apklausas ir gerus straipsnius apie S. Kurzą bulvarinis leidinys „Oesterreich“ gaudavo pelningų valstybinių reklamos užsakymų.

Anot prokurorų, tyrime figūruoja S. Kurzas ir dar devyni asmenys bei trys organizacijos.

S. Kurzo koalicija su kraštutiniais dešiniaisiais žlugo 2019 metais, jo sąjungininkui įsivėlus į korupcijos skandalą. Tuomet teko rengti naujus rinkimus.

Po jų S. Kurzas sugrįžo į kanclerio postą vadovaudamas OeVP ir žaliųjų administracijai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 12 02 14:33
Spausdinti