Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


BALTARUSIJA
Buvęs A. Lukašenkos apsaugos vadovas nuteistas kalėti 12 metų
BNS
Scanpix
Aleksandras Lukašenka.

Baltarusijos teismas pirmadienį už kyšio ėmimą nuteisė kalėti 12 metų buvusį šalies Saugumo tarybos vadovo pavaduotoją Andrejų Vtiuriną, anksčiau vadovavusį prezidento Aliaksandro Lukašenkos apsaugai.

Jis „pripažintas kaltu dėl 192 tūkst. JAV dolerių (164 tūkst. eurų) kyšio ėmimo – [jam skirta] 12 metų laisvės atėmimo griežto režimo kolonijoje, atimtas pulkininko laipsnis, konfiskuota 192 tūkst. JAV dolerių“, iš Aukščiausiojo Teismo pranešė portalas tut.by.

Teismas taip pat paskelbė nuosprendžius dar dviem šios bylos figūrantams – bankininkams Feliksui Kasperovičiui ir Andrejui Podgornui. Jiedu nuteisti kalėti 7,5 metų už beveik 869 mln. dolerių (850 tūkst. eurų) bendros vertės kyšių ėmimą.

Anksčiau už kyšio ėmimą nuteisti kalėti nuo trejų iki septynerių metų keli baltarusių bankininkai, verslininkai ir valstybės tarnautojai.

Kelių komercinių struktūrų atstovai, įskaitant du Rusijos piliečius, už kyšio davimą buvo nuteisti kalėti nuo dvejų iki ketverių metų.

Keliolika figūrantų turėjusi A. Vtiurino byla buvo nagrinėjama ilgiau nei keturis mėnesius. Prokurorų teigimu, dalis kaltinamųjų gavo kyšių už reikalingos įrangos tiekimą, o likę davė kyšius už galimybę sudaryti pelningą sutartį.

Kaip pranešė Valstybės saugumo komitetas, iš kyšio davėjų buvo konfiskuota daugiau nei 1,65 mln. dolerių, 62 tūkst. eurų, daugiau nei 1 kg aukso.

Liepos pradžioje prokurorai siekė skirti A. Vtiurinui 14 metų laisvės atėmimo, bet paprašė metais sutrumpinti bausmę, atsižvelgdami į amnestiją, paskelbtą minint pergalės Antrajame pasauliniame kare 75-ąsias metines.

A. Lukašenkos apsaugos tarnyboje A. Vtiurinas dirbo beveik 20 metų, o nuo 2007 iki 2014 metų jai vadovavo. Nuo 2014 iki metų prezidentas jam patikėjo Saugumo tarybos valstybės sekretoriaus pavaduotojo postą. Pernai valstybės vadovas A. Vtiuriną atleido, paskui šis buvo sulaikytas.

A. Vtiurinas gimė Rusijoje, Penzos mieste. Jis baigė Saratovo karinę mokyklą, o vėliau – Baltarusijos vidaus reikalų ministerijos akademiją.

Buvusio prezidento apsaugos vadovo ir dar 15 kitų kaltinamųjų teismo procesas vyko nuo kovo 10 dienos. Aštuoni vyriausybinių institucijų ir bankų pareigūnai, taip pat aštuoni komercinių struktūrų atstovai buvo kaltinami kyšio ėmimu ir davimu. Neteisėti atlyginimai buvo siejami su telekomunikacinės, kompiuterinės ir programinės įrangos tiekimu.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 07 27 16:13
Spausdinti