Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


JAV ADMINISTRACIJA
Būsimas JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas: kas jis?
IQ
Scanpix
A. Blinkenas.

Jei JAV Senatas patvirtins šią kandidatūrą, dabartinio JAV valstybės sekretoriaus Mike’o Pompeo vietą užims visiška jo priešingybė – daugiau nei dvidešimt metų su išrinktuoju prezidentu Joe Bidenu dirbantis diplomatijos veteranas Antony Blinkenas. Kas jis?

M. Pompeo buvo labiau susitelkęs į vidaus reikalus ir ryžtingai palaikė protekcionistinę Donaldo Trumpo politiką, o A. Blinkenas, tikėtina, J. Bideno kabinete elgtųsi visiškai priešingai. Ilgametę patirtį Baltuosiuose rūmuose turintis JAV politikas garsėja kaip diplomatas ir žmogaus teisių gynėjas, ginčus ir konfliktus siekiantis spręsti derybomis, o ne kumščiu ir grasinimais.

A. Blinkenas į Baltuosius rūmus pateko dar 1993 m., nuo 1994-ųjų iki 2001 m. dirbo prezidento Billo Clintono Nacionalinio saugumo taryboje. 1999–2001 m. jis buvo paskirtas specialiuoju prezidento patarėju Europos, ES ir NATO klausimais. Iki 2009 m., kai J. Bidenas jį pasikvietė dirbti nacionalinio saugumo patarėju, A. Blinkenas dirbo JAV Kongresų rūmuose Senato Užsienio reikalų komitete (J. Bidenas tuo metu buvo šio komiteto pirmininkas). Vėliau, 2015 m., A. Blinkenas palipo dar vienu laipteliu aukščiau – tapo J. Bideno, tuometinio JAV valstybės sekretoriaus, pavaduotoju.

Galima beveik neabejoti, kad tokią politinę dosjė turintis politikas ir toliau tęs daugiašališką demokratų užsienio politiką. Kaip rašo „Foreign Policy“, A. Blinkenas pačių demokratų vertinamas kaip labiau centristinis pasirinkimas.

Būsimasis JAV valstybės sekretorius mokėsi Paryžiuje ir pradžioje užsiėmė visai kita veikla – grojo gitara, netgi turi dvi dainas „Spotify“ platformoje, ir žaidė futbolą. Pasak „The Guardian“, prieš ateidamas dirbti į Baracko Obamos administraciją, jis kiekvieną savaitę žaisdavo futbolą su JAV politikais, užsienio diplomatais ir žurnalistais.

Toks pasirinkimas – dvikalbis užsienio politikos profesionalas, turintis nemažai patirties Europos ir Kanados reikaluose – nestebina, turint omenyje, kad vienas pirmųjų J. Bideno uždavinių perėmus prezidento postą bus atgaivinti D. Trumpo sutraukytus ryšius su Vakarų sąjungininkais.

Maža to, A. Blinkenas pasisako ir kaip žmogaus teisių gynėjas, vis dėlto tvirtina, kad diplomatiją privaloma derinti kartu su atgrasymo politika. B. Obamos kabinete jis dalyvavo dirbant prie Krymo aneksijos klausimo, „al Qaedos“ lyderio Osamos bin Ladeno nužudymo ir JAV intervencijos į Siriją. Tačiau pastaruoju metu žiniasklaidoje pasirodė ir jo kritika B. Obamos užsienio politikai.

Interviu „CBS News“ jis yra minėjęs, kad, pradžioje skatinęs ir pritaręs, dabar gailisi JAV įsiveržimo į Siriją, pareikalavusio daugybės aukų, taip pat 2018 m. yra prisidėjęs prie atviro laiško, rašyto kartu su buvusiais B. Obamos darbuotojais, kuriame teigė, kad JAV parama Saudo Arabijai kare su Jemenu ne sustabdė konfliktą, bet jį pratęsė.

Per Hudsono instituto forumą vasarą A. Blinkenas pareiškė, kad jokia šalis, įskaitant ir JAV, negali visiškai viena tvarkytis su tokiomis pasaulinėmis problemomis, kaip klimato kaita ar koronaviruso pandemija.

Pasak jo, bendras valstybių darbas pravers ir Kinijos atžvilgiu – užuot atskiras šalis vertus rinktis vieną ar kitą pusę, su augančia Azijos galiūne galima konkuruoti daugiašaliais sprendimais plečiant prekybą, investicijas į technologijas ir žmogaus teises.

Pradėjęs eiti naujas pareigas, A. Blinkenas turės 15 dienų pratęsti Naująjį START susitarimą dėl branduolinio nusiginklavimo su Rusija. Po Rusijos kišimosi į JAV prezidento rinkimus 2016 m. būsimo valstybės sekretoriaus požiūris į šią valstybę tapo atsargesnis. A. Blinkenas neatmeta, kad derybose su Rusija bus galima panaudoti ir Kinijos kortą – pasak jo, prezidentas Vladimiras Putinas dabar norėtų sumažinti priklausomybę nuo Kinijos lyderio Xi Jinpingo ypač technologijų srityje.

2020 11 23 14:52
Spausdinti