Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


NERAMUMAI
Bulgarijoje prieš vyriausybę protestuojantys aktyvistai susirėmė su policija
BNS
Scanpix
Neramumai Sofijoje.

Bulgarijoje trečiadienį vyko protestuotojų susirėmimai su policija, parlamentui susirinkus aptarti naujos šalies konstitucijos, kuria siekiama nuraminti ištisas savaites trunkančius antivyriausybinius protestus, priėmimą.

Demonstrantai jau beveik du mėnesius blokuoja kelius ir kasdien organizuoja mitingus sostinėje Sofijoje bei kituose miestuose, reikalaudami premjero Boiko Borisovo ir vyriausiojo prokuroro Ivano Geševo atsistatydinimo, kaltindami juos favoritizmu oligarchų atžvilgiu.

B. Borisovas jau atleido keletą įtakingų savo vyriausybės ministrų ir neseniai pasiūlė priimti naują konstituciją, tačiau protestuotojai pasiūlymą atmetė.

Tūkstančiai į centrines Sofijos gatves trečiadienį išėjusių demonstrantų skandavo „Atsistatydink“, „Mafija“, ir svaidė akmenis, kiaušinius ir pomidorus.

Policija panaudojo pipirines ir ašarines dujas bei pranešė suėmusi aštuonis protestuotojus. Per susirėmimus su protestuotojais prie parlamento buvo sužeista 20 policijos pareigūnų.

Šešiolika žmonių, įskaitant protestuotojus, pateko į ligonines, pranešė greitosios pagalbos tarnybos.

Susirėmimai vyko parlamentui susirinkus į rudens sesiją, kurioje turėtų būti svarstomas vyriausybės pasiūlymas priimti naują konstituciją.

Sakydamas kalbą parlamente protestuotojus palaikantis šalies prezidentas Rumenas Radevas paragino įstatymų leidėjus „oriai išeiti iš krizės“, atveriant kelią pirmalaikiams rinkimams.

„Pasitikėjimas tikrai yra prarastas“, – sakė jis.

Beveik be pertraukų daugiau nei dešimtmetį valdžioje esantis B. Borisovas atsisako atsistatydinti.

Apžvalgininkai siūlymą pakeisti konstituciją vertina kaip B. Borisovo bandymą laimėti laiko, kad išliktų poste iki dabartinės trečiosios savo kadencijos pabaigos 2021 metų kovą.

Aktyvistai taip pat kritikuoja naujos konstitucijos idėją. Šis projektas ypač smerktas už tai, kad nenumato vyriausiojo prokuroro atskaitomybės pagerinimo – šią problemą jau seniai pabrėžė Bulgarijos ir tarptautiniai stebėtojai bei Europos Žmogaus Teisių Teismas – nors jame ir buvo numatyta apriboti prezidento teises.

Debatai dėl naujos konstitucijos parlamente gali užtrukti ilgus mėnesius.

Praėjus 13 metų po įstojimo į Europos Sąjungą Bulgarija išlieka skurdžiausia ir labiausiai korumpuota bloko narė, rodo nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ sudaromas Korupcijos suvokimo indeksas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 02 17:34
Spausdinti