Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


DIDYDIS SEPTYNETAS
Britanijoje birželį vyks pirmasis J. Bideno eros G 7 viršūnių susitikimas
BNS
Twenty20

Jungtinėje Karalystėje birželį įvyks Didžiojo septyneto (G 7) viršūnių susitikimas, penktadienį pranešė britų vyriausybė, skelbdama apie pirmąjį tiesioginį šios grupės forumą po išrinktojo JAV prezidento Joe Bideno kadencijos pradžios.

Darbą baigiantis JAV prezidentas Donaldas Trumpas dėl koronaviruso pandemijos buvo priverstas atšaukti praėjusių metų G 7 – pasaulio pažangiausių ekonomikų klubo – susitikimą.

Atskiri šalių lyderiai dar nepatvirtino savo planų dėl dalyvavimo, tačiau forumą ketinama surengti birželio 11–13 dienomis Karbis Bėjuje – pajūrio mieste pietvakarių Anglijoje esančiame Kornvalyje.

Spėjama, kad per pirmąjį per pastaruosius beveik dvejus metus G 7 lyderių asmeninį susitikimą daug dėmesio bus skiriama atsakui į COVID-19 ir klimato kaitai.

„G 7, kaip garsiausia demokratinių šalių grupė, jau ilgą laiką vaidina ryžtingų tarptautinių veiksmų didžiausiems iššūkiams spręsti katalizatoriaus vaidmenį“, – pareiškime cituojamas britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas.

„Koronavirusas, be abejo, yra destruktyviausia pastarųjų kartų jėga“, – sakė jis ir pabrėžė, jog „būtų teisinga geresnio atstatymo iššūkį spręsti susitelkiant atvirumo dvasia dėl šviesesnės ateities".

Septynių valstybių – Didžiosios Britanijos, Kanados, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Japonijos ir JAV – lyderiai ir ministrai pastaraisiais mėnesiais susitikdavo virtualiai.

Anot B. Johnsono kanceliarijos, premjeras ketina per viršūnių susitikimą pasisakyti už ekologišką kursą atsigaunant po pandemijos, taip pat paraginti G 7 nares vienytis, kad „ateitis būtų teisingesnė, žalesnė ir labiau klestinti“.

Didžioji Britanija, 2021 m. rotacijos tvarka pirmininkaujanti G 7, pakvietė Australiją, Indiją ir Pietų Korėją dalyvauti susitikime turint kviestinių šalių statusą.

Vasarį JK taip pat perima pirmininkavimą Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai, o B. Johnsonas užsiminė siekiantis aktyvinti savo šalies tarptautinę veiklą, Britanijai pradedant eiti nauju keliu po „Brexito“.

Jungtinė Karalystė gruodį galutinai nutraukė 40 metų trukusią narystę Europos Sąjungoje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 01 17 11:37
Spausdinti