Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


COVID-19 PANDEMIJA
„BioNTech“ ramina: vakcina tikriausiai saugos nuo naujos viruso atmainos, galimos adaptacijos
BNS
Scanpix
Vakcina.

Vienas iš Vokietijos biotechnologijų įmonės „BioNTech“ įkūrėjų antradienį sakė, jog „labai tikėtina“, kad jos ir amerikiečių „Pfizer“ sukurta vakcina apsaugo nuo mutavusios koronaviruso atmainos, aptiktos Jungtinėje Karalystėje, tačiau bendrovė yra pasiruošusi esant reikalui per šešias savaites adaptuoti vakciną.    

„Moksliškai labai tikėtina, kad šios vakcinos sukeliamas imuninis atsakas taip pat gali apsaugoti nuo naujos viruso atmainos“, – sakė Uguras Sahinas.

Pasak jo, JK aptikto COVID-19 sukeliančio koronaviruso varianto baltymai yra 99 proc. tokie patys kaip ir vyraujančių atmainų, todėl bendrovė yra „moksliškai įsitikinusi“, kad jos vakcina bus veiksminga.

„Bet mes tai žinosime tik tuo atveju, jei bus atliktas eksperimentas, ir mums reikės maždaug dviejų savaičių, kad gautume duomenis, – sakė jis. – Tikimybė, kad mūsų vakcina veiks,.. yra palyginti didelė.“

Jei vakciną reikės pritaikyti naujai atmainai, bendrovė tai gali padaryti maždaug per šešias savaites, sakė U. Sahinas, nors reguliavimo institucijoms gali tekti patvirtinti pakeitimus prieš naudojant vakcinas.

„BioNTech“ vakciną, sukurtą kartu su JAV farmacijos kompanija „Pfizer“, leidžiama naudoti daugiau nei 45 šalyse, įskaitant Britaniją, Jungtines Valstijas ir ES nares.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 12 22 11:19
Spausdinti