Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


COVID-19
Beveik milijonas žmonių paskiepyti kiniška vakcina nuo koronaviruso
BNS
Scanpix
Kinų vakcina.

Beveik milijonas žmonių buvo paskiepyti eksperimentine vakcina nuo koronaviruso, sukurta kinų bendrovės „Sinopharm“, pranešė ši farmacijos įmonė, kol kas nepateikusi jokių aiškių klinikinių savo preparato veiksmingumo įrodymų.  

Kinija nuo liepos mėnesio eksperimentinėmis vakcinomis nuo COVID-19 skiepija valstybės tarnautojus, tarptautinius studentus ir būtiniausius darbuotojus, vykstančius į užsienį.  

„Sinopharm“ valdybos pirmininkas šią savaitę sakė, kad įmonės sukurta vakcina jau paskiepyti beveik milijonas žmonių. Tačiau tikslaus skaičiaus jis nenurodė. 

„Nesame gavę nė vieno pranešimo apie stiprią nepageidaujamą reakciją, ir tik nedaugeliui žmonių pasireiškė tam tikri lengvi simptomai“, – sakė Liu Jingzhenas.    

Kinija optimistiškai vertino savo šansus sukurti veiksmingą vakciną nuo naujojo koronaviruso, kuris pirmąkart buvo aptiktas praeitų metų pabaigoje šalies centrinėje dalyje. Šiuo metu keturios kinų kuriamos vakcinos yra pasiekusios paskutiniuosius tyrimų etapus.    

Daugelis bandymų vykdomi užsienyje, nes Kinijai didžia dalimi pavyko suvaldyti epidemiją. 

„Sinopharm“ užsienyje vykdo dviejų vakcinų vėlyvuosius bandymus. Šių vakcinų tyrimai su savanoriais atliekami Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Bahreine, Egipte, Jordanijoje, Peru ir Argentinoje.    

Šią savaitę bendrovė paskelbė „pirmaujanti pasaulyje visais vakcinos kūrimo aspektais“, tačiau iki šiol nepateikė jokių savo vakcinų veiksmingumo klinikinių įrodymų. 

Užuot paskelbusi konkrečių įrodymų, „Sinopharm“ pasidalijo jau paskiepytų asmenų, tarp kurių yra „statybų sektoriaus darbuotojų, diplomatų ir užsienio studentų“, patirtimi. Anot įmonės, šie žmonės po vakcinacijos aplankė per 150 šalių ir neužsikrėtė.     

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas paskelbė, kad bet kokia kiniška vakcina bus „visuotinė viešoji gėrybė“, šaliai sulauks kritikos, ypač iš Jungtinių Valstijų, dėl savo veiksmų protrūkio pradžioje. 

Daugelis Kinijoje paskiepytų žmonių nėra oficialūs farmacijos įmonės vykdomų klinikinių tyrimų dalyviai. Teigiama, kad jie pasiskiepijo savanoriškai.   

Virtinė biotechnologijų bendrovių dalyvauja vakcinos nuo koronaviruso kūrimo varžybose. JAV įmonė „Pfizer“ ir jos vokiečių partnerė „BioNTech“ bei kita JAV bendrovė „Moderna“ šį mėnesį paskelbė išsamius klinikinių tyrimų rezultatus, rodančius, kad jų eksperimentinių vakcinų veiksmingumas siekia maždaug 95 procentus.  

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 20 09:23
Spausdinti