Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


BALTARUSIJA
„Belaruskalij“ streikininkai: ES streikuojantiems baltarusiams skyrė 53 mln. eurų pagalbą
BNS
Scanpix
Streikuojantys „Belaruskalij“darbininkai Minske.

Streikuojantiems Baltarusijos įmonių darbuotojams palaikyti surinkta daugiau kaip 2 mln. eurų, o užsienio fondų ir Europos Sąjungos pagalba bus 53 mln. eurų, sakoma „Belaruskalij“ streiko komiteto pareiškime streikų dalyviams.

Streiko komitetas paragino streikuojančius darbuotojus įsirašyti į streiko sąrašus, kad jiems būtų galima skirti finansinę pagalbą. „Tai būtina norint gauti finansinę kompensaciją iš streiko fondų jūsų streiko laikotarpiu, kai liekate be darbo užmokesčio. Vėliau bus galima rašyti pareiškimus dėl jūsų kreditų, pirkimo išsimokėtinai ir panašiai – tam taip pat bus skiriama pinigų. Laimė, lėšų streikuojantiesiems surinkta jau labai daug: vien Baltarusijoje surinkta maždaug 2 mln. eurų, ką ir kalbėti apie pagalbą iš užsienio fondų ir Europos Sąjungos pagalbą (53 mln. eurų)", – sakoma pareiškime.

Tuo metu „Belaruskalij“ streiko komiteto vienam iš pirmininkų Anatoliui Bokunui pirmadienį buvo skirta 25 bazinių dydžių (675 Baltarusijos rublių, 228 eurų) bauda už dalyvavimą nesankcionuotoje masinėje akcijoje, pranešė Baltarusijoje neįregistruota žmogaus teisių organizacija „Vesna“.

Praeitą savaitę Baltarusijos žiniasklaida pranešė, jog „Belaruskalij“ darbuotojai nusprendė skelbti streiką, reikalaudami iš Salihorsko išvesti milicijos specialiųjų pajėgų OMON padalinį, rugpjūčio 9-ąją vykusių prezidento rinkimų rezultatus, rodančius autoritarinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos pergalę, oficialiai pripažinti negaliojančiais, jų klastotojus patraukti atsakomybėn. Vis dėlto streike dalyvavo tik dalis darbuotojų.

Anksčiau A. Bokunas skelbė apie pasirengimą įmonėje vykdyti vadinamąjį itališką streiką.

„Raginame žmones palaikyti streiką, bet taip, kad žmogus jaustųsi ramiai. Jis, vykdydamas saugumo technikos [reikalavimus], sustabdo darbą. Deja ar laimei, norint dirbti vykdant visas nustatytas normas, darbą reikia stabdyti, nes tai neįmanoma“, – sakė A. Bokunas radijui „Euroradio“.

Taip A. Bokunas pakomentavo „Belaruskalij“ streiko komiteto pirmadienio pranešimą, kuriame sakoma: „Šachtininkai, sodrinimo fabrikų ir pagalbinių cechų darbuotojai! Kreipiamės su prašymu į tuos, kas vis dėlto nusprendė eiti į darbą: dirbkite tik pagal savo darbo instrukcijas ir laikydamiesi saugumo technikos darbo vietose.“

Oficialiais duomenimis, šiuo metu visos septynios „Belaruskalij“ kasyklos tebedirba.

„Belaruskalij“ yra vienintelis kalio chlorido gamintojas Baltarusijoje, taip pat vienas didžiausių kalio trąšų tiekėjų pasaulinei rinkai. Įmonė savo produkciją realizuoja per Baltarusijos kalio kompaniją, kuri pirmadienį partneriams pažadėjo dėti visas pastangas, kad būtų įvykdyti esami susitarimai.

Įmonėje „Belaruskalij“ dirba apie 17 tūkst. darbuotojų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 08 25 09:07
Spausdinti