Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


AFGANISTANAS
Baltieji rūmai: JAV ir sąjungininkai neskubės pripažinti Talibano vyriausybės Afganistane
BNS

Jungtinės Valstijos penktadienį atmetė galimybę greitai pripažinti Talibano vyriausybę ir nurodė dar neapsisprendusios, ar amerikiečių diplomatai tęs darbą Afganistane, kai kitą savaitę iš šios šalies bus baigtos išvesti užsienio pajėgos.

„Noriu labai aiškiai pasakyti: nėra jokios skubos Jungtinėms Valstijoms arba jų tarptautinėms partnerėms, su kuriomis kalbėjomės, suteikti bet kokio pobūdžio pripažinimą“ Talibano vyriausybei, žurnalistams sakė Baltųjų rūmų atstovė Jen Psaki.

Jungtinės Valstijos anksčiau nurodė, kad klausimas dėl bet kokio būsimo Talibano režimo pripažinimo bus sprendžiant atsižvelgiant, ar islamistams pavyks užtikrinti, kad Afganistanas netaptų tarptautinio terorizmo baze, taip pat ar šalyje bus užtikrinamos žmogaus teisės, ypač moterims.

Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as anksčiau sakė, kad Talibanas paprašė JAV palikti šalyje vienokią ar kitokią savo diplomatinę misiją nuo ateinančio antradienio, kai iš Afganistano bus išvesti paskutiniai amerikiečių kariai.

„Mums bendraujant jie mums labai aiškiai leido suprasti, kad norėtų, jog Amerikos diplomatinis buvimas išliktų, – kalbėjo N. Price'as. – Žinoma, nuo Talibano tai nepriklauso.“

„Šis apsisprendimas turi atitikti pagrindinę prerogatyvą, tai yra Amerikos pareigūnų saugumas“, – pridūrė jis.

Pasak N. Price'o, Talibanas žadėjo užtikrinti „saugumą ir apsaugą“, bet kol kas šie pažadai tėra „žodžiai“, o Vašingtonui reikia patikimesnių garantijų, kad būtų priimtas vienoks ar kitoks sprendimas.

Talibanui rugpjūčio 15-ąją užgrobus valdžią Kabule, JAV diplomatai iš savo ambasados pasitraukė į amerikiečių karių saugomą sostinės oro uostą.

Jungtinės Valstijos palaiko kontaktus su savo buvusiais priešais, stengdamosi užbaigti rizikingą operaciją, per kurią iš Afganistano stengiamasi evakuoti dešimtis tūkstančių žmonių ir užbaigti 20 metų trukusį karą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 08 28 09:37
Spausdinti