Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KRIZĖ
Baltarusija laikinai apribojo rusiškos naftos tiekimą Lenkijai
BNS
Fotobankas

Baltarusijos magistralinių naftotiekių operatorė „Gomeltransneft“ laikinai apribojo rusiškos naftos tranzitą Lenkijos kryptimi, tai paaiškindama neplaniniu „Družba“ vamzdynų sistemos vienos atšakų Baltarusijoje remontu, pranešė Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS, remdamasi Rusijos naftotiekių operatorės „Transneft“ atstovu spaudai.

„Nuo vakar „Gomeltransneft“ pradėjo neplaninius remontus vienoje iš „Družba“ atšakų, maždaug trims dienoms apribodama pumpavimą Adamova Zastavos (Lenkijos) kryptimi. Tuo metu planuojamas [perpumpavimo] per mėnesį tikslas nekeičiamas“, – trečiadienį sakė Igoris Deminas.

„Družba“ ruožo Lenkijoje operatorė PERN trečiadienį popiet pranešė sulauksi iš „Transneft“ pranešimo apie laikiną naftos tiekimo per Baltarusiją sumažinimą.

„Transneft“ informavo PERN, kad dėl neplanuotų remonto darbų Baltarusijos [naftotiekio] ruože Uneča-Mozyrius iki 10 val. rytojaus bus kiek sumažintas naftos tiekimas į Lenkiją ir Vokietiją. Žaliavos [perpumpavimo] per mėnesį apimtys turi atitikti planuotąsias. Lenkijos naftos perdavimo sistema yra visiškai saugi ir veikia be sutrikimų“, – pareiškė PERN atstovė spaudai Kataržyna Krasinska.

Pagrindinis Rusijos naftos eksporto į Europą koridorius „Družba“ Baltarusijoje atsišakoja dviem kryptimis. Šiaurine atšaka nafta pumpuojama į Baltarusijos perdirbimo gamyklą „Naftan“, į Lenkiją ir Vokietiją, o pietine – į antrąją Baltarusijos perdirbimo gamyklą Mozyriuje, taip pat į Ukrainą, Vengriją, Slovakiją, Čekiją.

Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka praėjusį ketvirtadienį pagrasino sustabdyti rusiškų gamtinių dujų tiekimą per savo šalį, atsakant į bet kokias naujas Europos Sąjungos sankcijas dėl migrantų krizės, kurios sąmoningu sukėlimu Briuselis kaltina Minską.

Maskva jau kitą dieną tokią galimybę atmetė.

„Rusija buvo, yra ir bus šalis, kuri vykdo visus įsipareigojimus aprūpinti Europos vartotojus dujomis ir vykdyti sutartinius įsipareigojimus. Rusijos, kaip tiekėjos, patikimumas pagal esamas ir būsimas sutartis nekelia abejonių“, – penktadienį sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas ir pridūrė, kad A. Lukašenka nederino savo pareiškimo su Maskva.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 17 15:19
Spausdinti