Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


TURIZMAS
Australija ir Naujoji Zelandija kurs „kelionių burbulą“: keliauti bus galima tik tarp šių dviejų valstybių
IQ
Scanpix
Scottas Morrisonas ir Jacinda Ardern.

Iki dienos, kai po pasaulį vėl bus galima nevaržomai keliauti, dar teks palaukti. Apie poreikį didinti karantino švelninimo apsukas kalbant vis garsiau, Australija ir Naujoji Zelandija svarsto galimybę atsiverti. Tačiau tik viena kitai.

Kovo pradžioje sienas uždariusių Australijos ir Naujosios Zelandijos politiniai lyderiai šiandien kalba apie vadinamojo trans-Tasmanijos koridoriaus arba „kelionių burbulo“ sukūrimą. Kitaip tariant, poreikį leisti abiejų šalių turistams ir vietos gyventojams patekti į kitą šalį ir nevaržomai iš jos sugrįžti.

„Jei ir yra kita valstybė pasaulyje, su kuria pirmiausia mes galėtume vėl susijungti, tai neabejotinai yra Naujoji Zelandija“, – Australijos ministrą pirmininką Scottą Morrisoną cituoja CNN. Apie galimybę viena kitai atverti sienas imta diskutuoti abejoms šalims demonstruojant į savo rankas perimtą viruso COVID-19 sukeltos pandemijos valdymą.

Praėjusią savaitę Naujoji Zelandija ėmė švelninti karantiną, leisdama mokykloms ir tam tikroms įmonėms pradėti veiklą. Kai kurios Australijos valstijos, įskaitant Naująjį Pietų Velsą ir Kvinslendą, šią savaitę taip pat pradėjo mažinti ribojimus.

„Business Insider“ cituojami ekspertai sako, kad ankstyvos pastangos sustabdyti žmonių veiklą, visuomenės demonstruotas reikalavimų laikymasis ir platūs testavimo pajėgumai galėjo užkirsti kelią tokiai infekcijos bangai, su kuria sunkiai dorojasi tokios šalys kaip JAV ir Italija.

Nors abi šalis skiria maždaug 2 tūkst. kilometrų atstumas jūra, jas sieja vieni artimiausių dvišalių santykių pasaulyje. Australijos piliečiai gali keliauti ir dirbti Naujojoje Zelandijoje neribotą laiką be vizos ir atvirkščiai. Abi šalys taip pat daug prisideda prie viena kitos turizmo pramonės.

Skaičiuojama, kad Australijoje gyvena apie pusė milijono iš Naujosios Zelandijos kilusių žmonių, Naujoje Zelandijoje – 75 tūkst. australų. Tad tiems, kurie yra įstrigę vienoje ar kitoje sienos pusėje – vaikams, seneliams – susitarimas tarp abiejų valstybių leistų pamatyti savo artimuosius.

Naudą pajusti ir turizmo sektorius – po kinų, Naujosios Zelandijos gyventojai sudaro didžiausią Australijoje atostogas leidžiančių turistų dalį. Australai sudaro beveik 40 proc. visų į Naująją Zelandiją atvykusių asmenų. 2019 m. turistai iš Australijos Naujoje Zelandijoje išleido daugiau kaip 1,6 mlrd. JAV dolerių – tai sudaro 24 proc. visų užsienio turistų šalyje išlaidų. Sienų atvėrimas galėtų smarkiai išjudinti stagnuojantį turizmo sektorių.


Dar nėra aišku, kada kelionių burbulas“ galėtų tapti realybe – šiuo metu abi valstybės vis dar taiko vidaus kelionių apribojimus visiems atvykstantiems privaloma izoliuotis keturiolikos dienų karantino laikotarpiui.  Tačiau CNN cituojami kelionių ekspertai sako, kad sienų atvėrimo galima būtų tikėtis rugpjūčio mėnesį – tuo metu Naujoje Zelandijoje yra slidinėjimo sezonas.

Turizmo pramonės atstovai pabrėžia, kad toks „kelionių burbulas“ galėtų veikti tik tuo atveju, jei keturiolikos dienų privalomos izoliacijos laikotarpis būtų panaikintas. Išsprendus šį ir kitus saugumo klausimus bei reikalavimus, abi šalys neatmeta galimybės „kelionių burbulą“ plėsti. Taivanas ir Honkongas yra minimi kaip papildomi susitarimo subjektai. 

2020 05 05 13:55
Spausdinti