Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


MIANMARAS
Aung San Suu Kyi – nauji kaltinimai korupcija
BNS
Scanpix
Aung San Suu Kyi.

Nuverstai Mianmaro civilinei lyderei Aung San Suu Kyi buvo pareikšta naujų kaltinimų dėl korupcijos, ketvirtadienį paskelbė valstybinė žiniasklaida.

Mianmarą tebekrečia sumaištis po vasario 1-ąją kariškių įvykdyto perversmo ir Aung San Suu Kyi nušalinimo. Šalyje kilo pilietinio nepaklusnumo judėjimas, kone kasdien vyksta protestai visoje šalyje. Vietos stebėtojų duomenimis, neramumai pareikalavo jau beveik 850 civilių gyvybių.

75 metų Aung San Suu Kyi, Nobelio taikos premijos laureatei, kuri nuo perversmo yra sulaikyta, gresia virtinė įvairių kriminalinių kaltinimų, įskaitant kaltinimus kurstymu maištauti ir kolonijinių laikų įstatymo dėl slaptumo pažeidimu.

Naujausi kaltinimai yra susiję su buvusio Jangono regiono vyriausiojo ministro pareiškimu, kad Aung San Suu Kyi neteisėtai paėmė iš jo 600 tūkst. dolerių (492 tūkst. eurų) grynaisiais ir maždaug 11 kg aukso.

Antikorupcinė komisija rado įrodymų, kad ji užsiėmė „korupcija pasinaudodama savo rangu“, skelbia leidinys „Global New Light of Myanmar“.

„Taigi, jai buvo pareikšti kaltinimai pagal Antikorupcijos įstatymo 55 straipsnį“, – nurodoma jame.

Aung San Suu Kyi taip pat kaltinama piktnaudžiavusi savo valdžia, kai išnuomojo du žemės sklypus savo labdaros fondui.

Po savaites trukusių teisinių ginčų kitą savaitę turi prasidėti du Aung San Suu Kyi teismo procesai, turi būti išklausyti liudytojai.

Atokiame Neipide, kurį specialiai kaip sostinę pastatė ankstesnis karinis režimas, pirmadienį prasidės Aung San Suu Kyi teismas dėl kaltinimų pažeidus suvaržymus per praėjusių metų rinkimų kampanijos renginius, taip pat laikius nelicencijuotų nešiojamųjų radijo ryšio stotelių.

Kitas teismo procesas turi prasidėti birželio 15-ąją. Šioje byloje ji drauge su nušalintu prezidentu Winu Myintu ir kitu jos Nacionalinės demokratijos lygos (NLD) aukšto rango nariu kaltinama kurstymu maištauti.

„Absurdiški kaltinimai“

Jos advokatas Khinas Maungas Zawas kaltinimus korupcija pavadino absurdiškais.

„Yra nepaneigiamas politinis fonas neleisti jai būti šalies scenoje ir menkinti jos prestižą“, – naujienų agentūrai AFP sakė jis. Pasak advokato, Aung San Suu Kyi gali grėsti ilgi įkalinimo metai dėl kaltinimų, susijusių su slaptumu ir korupcija.

„Tai viena iš jos apkaltinimo priežasčių – kad jos nebūtų scenoje“, – sakė advokatas.

Aung San Suu Kyi per ankstesnį kariškių valdymą daugiau kaip 15 metų buvo laikoma namų arešto sąlygomis. Ji buvo paleista 2010-aisiais.

Jos tarptautinis autoritetas sumenko po kariuomenės smurto kampanijos prieš Mianmaro gyventojų daugumą sudarančių budistų niekinamą musulmonų rohinjų bendruomenę. Smurtas pavertė pabėgėliais daugiau kaip milijoną žmonių.

Perversmas sugrąžino Aung San Suu Kyi demokratijos simbolio vaidmenį.

Chunta anksčiau sakė, kad per dvejus metus surengs naujus rinkimus, bet taip pat pagrasino uždrausti NLD.

„Negaliu pasakyti, ar [rinkimai] virs tikrove, o gal NLD negalės varžytis, – naujienų agentūrai AFP sakė Khinas Maungas Zawas. – Aung San Suu Kyi, jei ji bus nuteista pagal šiuos kaltinimus, nebus leista dalyvauti rinkimuose.“

Chuntos lyderis Minas Aungas Hlaingas valdžios perėmimą teisino tuo, kad per lapkričio rinkimus, kuriuos triuškinamai laimėjo NDL, esą buvo sukčiaujama.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 06 10 10:58
Spausdinti