Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


AFGANISTANAS
Atpildo valanda: JAV smogė numanomam IS atakų „planuotojui“ Afganistane
BNS
Scanpix
Niūri ir kruvina Kabulo kasdienybė.

JAV kariuomenė penktadienį pranešė surengusi drono smūgį prieš džihadistų grupuotės „Chorasano islamo valstybė“ (IS-K) atakų „planuotoją“, šiai grupei prisiėmus atsakomybę už pražūtingą ataką Kabulo oro uoste.

„Bepiločio aparato smūgis įvyko Afganistano Nangarharo provincijoje. Pirminiai duomenys rodo, kad taikinį nukovėme“, – sakė JAV Centrinio štabo atstovas kapitonas Billas Urbanas.

„Žinome, kad civilių aukų nebuvo“, – sakoma pranešime apie pirmąjį JAV smūgį Afganistane po ketvirtadienį surengtos mirtininkų sprogdintojų atakos.

Smūgis, surengtas iš bazės, esančios už Afganistano ribų, buvo surengtas tęsiantis evakuaciniams skrydžiams iš Kabulo oro uosto. Pastarieji po ketvirtadienio atakos vyksta sustiprinto saugumo sąlygomis.

Mirtininkui detonavus bombą ir ginkluotiems užpuolikams šaudant į didelę minią prie oro uosto Abbey vartų, žuvo mažiausiai 78 žmonės, įskaitant 13 JAV karių, bet kai kurios žiniasklaidos priemonės nurodė, kad žuvusiųjų yra beveik 200.

Atsakomybę už ataką prisiėmė džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ grupuotė, veikianti Afganistane.

Tuojau po šios atakos JAV prezidentas Joe Bidenas pažadėjo, jog į ją bus atsakyta.

„Tie, kas įvykdė šią ataką, taip pat bet kas, norintis pakenkti Amerikai, žinokite – mes neatleisime. Mes neužmiršime. Mes jus medžiosime ir priversime už tai sumokėti“, – ketvirtadienį pabrėžė J. Bidenas.

Penktadienio popietę Pentagono atstovas Johnas Kirby sakė, jog labai tikėtina, kad IS-K vėl mėgins smogti evakuacijos iš Kabulo operacijoms.

„Tebemanome, kad esama įtikinamų grėsmių... konkrečių, įtikinamų grėsmių“, – pabrėžė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 08 28 08:39
Spausdinti