Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


VAKCINA
Ar JAV ir Kinija vakcinos nuo koronaviruso paieškas maišo su geopolitika?
IQ
Scanpix
Vakcina nuo koronaviruso.

Kinijai galimybė pirmai sukurti koronaviruso vakciną reikštų jos, kaip nenuginčijamos technologijų lyderės pasaulyje, iškėlimą. O JAV pirmiau sukurta vakcina, ko gero, sustiprintų šiuo metu šlubuojančią prezidento Donaldo Trumpo rinkimų kampaniją.  

Portalo DW teigimu, vis didėjantis JAV ir Kinijos varžymasis pasaulyje kelia susirūpinimą, kad jeigu kuri nors valstybė sukurs veikiančią vakciną nuo SARS-CoV-2, politika bus iškelta aukščiau visuomenės sveikatos.

Mokslininkai iš JAV ir Kinijos šiuo metu turi sukūrę daugiausia galimų vakcinų, kurios jau išbandomos su žmonėmis. Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), šiuo metu yra bent 8 galimos vakcinos, kurios juda į antrąjį klinikinių tyrimų etapą.

4 jų kūrė Kinijos tyrimų institucijos, o 2 – JAV veikiančios biotechnologijų ir farmacijos bendrovės. Į dar kitą galimą kandidatę – Jungtinėje Karalystėje Oksfordo universiteto ir „AstraZeneca“ kuriamą vakciną – JAV investavo 1,2 mlrd. dolerių, o JAV farmacijos milžinė „Pfizer“ dirba kartu su Vokietijos „BioNTech“ dėl dar kitos į antrą testavimo etapą perėjusios vakcinos.

Tokiomis priemonėmis tiek JAV, tiek Kinija nori pasukti naratyvą nuo ankstesnių nesėkmių dorojantis su pandemija.

„Žinant, kad pandemija yra įvelta į geopolitinę JAV ir Kinijos kovą pirmiems sukurti saugią ir veiksmingą vakciną, gali duoti tam tikros naudos šių varžybų laimėtojui“, – teigė JAV užsienio reikalų tarybos pasaulinės sveikatos ekspertas Davidas Fidleris.

JAV išsiveržė

JAV pagal specialią kampaniją planuoja tyrimams, vakcinos gamybai ir prekybai išleisti apie 10 mlrd. dolerių. Šioje kampanijoje dalyvauja 6 didžiausios JAV farmacijos bendrovės ir britų bei švedų „AstraZeneca“, siekiant iki sausio turėti bent 300 mln. dozių veikiančios vakcinos.

JAV Senato karinių reikalų komiteto posėdyje praėjusią savaitę galutinai paaiškėjo, kad šiai specialiai operacijai vadovaus generolas Gustave’as Perna. Jo teigimu, JAV ketina bendradarbiauti su „bet kuria valstybe, kuri pasiūlys kooperaciją ar reikalingą vakcinai sukurti informaciją“, tačiau pabrėžė, kad šis pasiūlymas negalios Kinijai.

Kai kurie komiteto nariai suabejojo, ar tokia griežta pozicija nepakenks pačioms JAV ir sąjungininkams, ypač jei Kinija vakciną sukurs pirma.

Šiuo metu tyrimuose lyderiauja Masačusetso valstijoje esanti biotechnologijų įmonė „Moderna“. Ji yra pirmoji JAV bendrovė, pradėjusi bandymus su žmonėmis dar kovo mėnesį ir jau kovo viduryje paskelbė teigiamus rezultatus – vakcina paskatino antikūnių gaminimąsi ir neturėjo jokio reikšmingo šalutinio poveikio. Bendrovės vadovas viliasi pradėti masinę vakcinos gamybą jau liepą.

Vos praėjus savaitei po gegužę paviešintų teigiamų vakcinos rezultatų JAV žvalgybos agentūros perspėjo, kad Pekine veikiantys programišiai bandė pavogti tyrimų duomenis ir kitą intelektinę nuosavybę, susijusią su JAV vykdomais vakcinos tyrimais.

Nors agentūros nepateikė jokių įsilaužimo įrodymų, galiausiai Pekinas po dviejų savaičių atsakė į šiuos kaltinimus.

„Jei Kinija bando sabotuoti Vakarų valstybių vakcinų kūrimą, tada prašyčiau leisti jiems pateikti įrodymus. Nereikia drovėtis“, – teigė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė.

„Nė kiek neabejoju, kad Kinija ir kai kurios kitos valstybės bandė išfiltruoti informaciją iš JAV organizacijų dėl su pandemija susijusių veiklų, tarp kurių ir vakcinų kūrimas, – portalui DW teigė D. Fidleris. – Nenustebčiau, kad ir JAV vyriausybė vykdė Kinijos tyrimų šnipinėjimą.“

Kinijoje pagamintos vakcinos

Kinija, būdama SARS-CoV-2 protrūkio epicentras, buvo pirmoji valstybė, kuriai pavyko išskirti viruso genomą dar sausį. Vakcinos kūrimas Kinijoje gyventojams yra vaizduojamas kaip „ryžtinga“ kova kartu su pasauliu.

Daugiausia pažengusi vakcina šioje šalyje yra kuriama biotechnologijų bendrovės „CanSino“, bendradarbiaujančios su Kinijos karinių mokslų akademija. Šiuo metu ji Uhano mieste vykdo antrą testavimo etapą su 500 pacientų. Pirmasis etapas kovą taip pat parodė gan teigiamus rezultatus organizmui be rimtesnio šalutinio poveikio skatinant gaminti antikūnius.

Ir praėjusią savaitę kita Kinijos bendrovė „Sinovac“ sėkmingai atliko preliminarų bandymą su 743 sveikais savanoriais.

Vienos vakciną bekuriančios Šenzeno genoimuninės medicinos instituto vadovas Chang Lung-ji teigė, kad Kinijos lyderiavimas molekulinės medicinos srityje leis „aplenkti JAV COVID-19 vakcinos varžybose“.

„Tačiau mums reikia importuoti daugybę aukštųjų technologijų komponentų iš kitų valstybių, todėl, kai kalba sukasi apie masinę vakcinos gamybą, mums vis tiek bus reikalinga kitų valstybių parama“, – teigė mokslininkas.

Pasaulio vakcina?

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas stengiasi užsitikrinti pasaulio bendruomenės palaikymą Kinijoje pagamintai vakcinai ir gegužę vykusiame PSO viršūnių susitikime žadėjo sukurta vakcina pasidalyti kaip „viešąja gėrybe“.

Šalis taip pat atkreipė dėmesį, kad JAV nepasirašė PSO rezoliucijos, skelbiančios, kad SARS-CoV-2 vakcina turi būti pasaulyje išdalyta sąžiningai ir tolygiai.

Vakcinų kūrimą JAV prižiūrinčių nacionalinių sveikatos institutų vadovas teigė, kad sutinkama, jog vakcina pasaulyje turi būti padalyta atsižvelgiant į tai, kur jos reikia labiausiai. Tačiau nė viena valstybė nėra griežtai įpareigota ta vakcina dalytis, ypač kai vidinis vaisto poreikis nusveria politinius pasaulinės lygybės raginimus.

„Bet kuri saugi ir veiksminga vakcina suteiks JAV ir Kinijai galimybę naudoti ją pagal savo nacionalinius interesus“, – teigė D. Fidleris ir pridūrė, kad nepasiturinčios valstybės kuo puikiausiai supranta, jog JAV ar Kinijos vakcina gali būti gauta kartu su tam tikrais politiniais reikalavimais.

„Kaip tai suveiks, yra dar neaišku, nes dar niekad vakcina nuo pandemijos nebuvo susimaišiusi su geopolitika“, – teigė ekspertas.

Vakcinų nacionalizmas?

Harvardo medicinos mokyklos ekspertai nesename straipsnyje perspėjo, kad „vakcinų nacionalizmas“ ar „mano valstybė pirmiausia“ prieiga skirstant vakcinas yra klaidinga mažinant bendrą SARS-CoV-2 plitimą, nes vakcinos negalinčios gauti valstybės tik prailgins plitimą.

Tačiau yra ženklų, kad pasaulinė kooperacija auga. Tiek JAV, tiek Kinija dėl vakcinų dirba išvien su kitomis valstybėmis – tik ne su viena kita.

O kai kurios kitos šalys nebesikliauna galimu Kinijos ir JAV altruizmu. Vokietija paragino sukurti Europos valstybių sąjungą, palengvinančią galimybę gauti reikiamos vakcinos, o ES yra pasirengusi sumokėti 2,4 mlrd. eurų iš pagalbos fondo perkant potencialo turinčias vakcinas.

Nors dabartiniame potencialių vakcinų sąraše dominuoja JAV ir Kinija, šiuo metu yra apie 120 galimų skiepų, kuriuos jau galima išbandyti su žmonėmis.  

2020 06 29 11:53
Spausdinti