Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


RUSIJA
Apnuodytas A. Navalnas gydomas reanimacijoje
BNS
Scanpix
Aleksejus Navalnas.

Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas ketvirtadienį apsinuodijo ir pateko į reanimacijos skyrių, jis yra komos būklės, pranešė jo atstovė Kira Jarmyš, pavadinusi tai „tyčiniu apnuodijimu“.

A. Navalno Kovos su korupcija fondo (FBK) teisininkai savo ruožtu pateikė pareiškimą Rusijos tyrimų komitetui dėl galimo jo apnuodijimo.

Kremliaus šeimininko Vladimiro Putino kritikas blogai pasijuto lėktuve, kuriuo iš Tomsko miesto Sibire buvo begrįžtantis į Maskvą, tviteryje parašė K. Jarmyš.

„Lėktuvas skubiai nusileido Omske. Aleksejui toksinis apsinuodijimas“, – sakoma jos pranešime.

44-erių A. Navalnas yra be sąmonės, jis prijungtas prie dirbtinio plaučių ventiliavimo aparato.

„Jis komoje, sunkios būklės“, – tviteryje parašė A. Navalno atstovė.

Pasak K. Jarmyš, jis veikiausiai apsinuodijo kažkuo įmaišytu į jo arbatą, kurią gėrė ryte.

„Gydytojai sako, kad [organizmas] greičiau įsisavino toksiną su karštu skysčiu“, – sakė K. Jarmyš ir pridūrė, kad A. Navalno komanda iškvietė į Omsko ligoninę policiją.

„Esu tikra, kad tai buvo tyčinis apnuodijimas“, – sakė ji populiariai radijo stočiai „Echo Moskvy“.

Pasak K. Jarmyš, A. Navalnas lėktuve ėmė prakaituoti ir prašė jos su juo kalbėti, kad galėtų „susikoncentruoti į balso garsą“. Tuomet jis nuėjo į tualetą ir prarado sąmonę.

Būklė sunki

Politiko būklė sunki, informavo valstybinė naujienų agentūra TASS, remdamasi vyriausiuoju tos ligoninės gydytoju Aleksandru Murachovskiu.

„Nėra abejonių, kad Navalnas buvo apnuodytas dėl savo politinės pozicijos ir veiklos. FBK teisininkai pagal Rusijos Federacijos Baudžiamojo kodekso 277 straipsnį pateikia pareiškimą (pasikėsinimas į valstybės ar visuomenės veikėjo gyvybę), reikalaudami iš RF Tyrimų komiteto atlikti tyrimą. Sveikatos Aleksejui“, – tviteryje parašė FBK teisininkas Viačeslavas Gimadi.

Tomsko oro uoste įsikūrusios kavinės vadovai pradėjo vidinį patikrinimą dėl galimo A. Navalno apsinuodijimo.

„Dabar aiškinamės visas aplinkybes, nagrinėsime stebėjimo kamerų įrašus“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė tos kavinės direktorius ir savininkas.

A. Navalno štabo Tomske vadovė Ksenija Fadejeva savo ruožtu pranešė, kad per tris dienas, kurias praleido šiame mieste, jis buvo sveikas, ketvirtadienio rytą taip pat nesiskundė dėl prastos savijautos.

„Ūmi alerginė reakcija“

Rusijos opozicionierius, garsėjantis antikorupcijos kampanijomis prieš aukšto rango pareigūnus ir griežta kritika Rusijos prezidentui V. Putinui, praeityje yra patyręs fizinių išpuolių.

2017 metais A. Navalnas buvo aplietas briliantine žaluma ir turėjo kreiptis į medikus, nes ėdus skystis nudegino vieną akį.

Praėjusiais metais jis buvo skubiai atgabentas į ligoninę iš įkalinimo įstaigos, kur atliko 30 parų administracinio arešto bausmę už demonstracijų organizavimo tvarkos pažeidimus

A. Navalno komanda tada teigė įtarianti, kad jis buvo apnuodytas. Gydytojai savo ruožtu tvirtino, kad jam pasireiškė „ūmi alerginė reakcija“, ir kitą dieną grąžino jį į kamerą.

Opozicionieriaus Kovos su korupcija fondas yra atskleidęs vyriausybės pareigūnų – tarp jų ir aukščiausio rango – kyšininkavimo atvejų. Praėjusį mėnesį politikui teko uždaryti fondą po finansiškai skausmingo ieškinio, kurį pateikė Kremliui artimas verslininkas Jevgenijus Prigožinas.

Garsiausias Rusijos opozicijos atstovas 2018 metais siekė mesti iššūkį V. Putinui prezidento rinkimuose, bet jam nebuvo leista kandidatuoti.

Jis įkūrė kampanijos biurų tinklą visoje Rusijoje ir nuo to laiko remia opozicijos kandidatus regioniniuose rinkimuose, metančius iššūkius Rusijos valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ nariams.

L. Linkevičius: žinios, kad A. Navalnas galėjo būti apnuodytas, kelia nerimą

Žinios dėl galimo A. Navalno apnuodijimo kelia nerimą, o šiai informacijai pasitvirtinus, kaltieji turi už tai atsakyti, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Labai nerimą keliantys pranešimai apie įtariamą toksinį Rusijos opozicijos lyderio Navalno apnuodijimą. Jeigu pasitvirtins, už tai atsakingi turi sulaukti pasekmių“, – ketvirtadienį tviteryje paskelbė ministras.

„Įdėmiai seku situaciją, linkiu jam stiprybės ir greito pasveikimo“, – rašo jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 08 20 09:18
Spausdinti