Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


BERNARDAS MADOFFAS
„Amžiaus sukčiumi“ pramintas B. Madoffas mirė kalėjime
BNS
Scanpix
Bernardas Madoffas.

Už didžiausios Volstrito istorijoje finansinės piramidės organizavimą JAV nuteistas Bernardas Madoffas mirė kalėjime, jam buvo 82 metai, antradienį pranešė amerikiečių pareigūnai.

B. Madoffui buvo skirta 150 metų laisvės atėmimo bausmė po to, kai 2009-aisiais jis buvo nuteistas už finansinės piramidės sukūrimą, apgaunant dešimtis tūkstančių žmonių visame pasaulyje.

Jo piramidė veikė apie 20 metų iki 2008-ųjų gruodžio ir į ją investuotojai investavo apie 65 mlrd. JAV dolerių, o prarado – apie 20 mlrd. JAV dolerių.

„Galime patvirtinti, kad Bernardas Madoffas mirė 2021 metų balandžio 14 dieną Federaliniame medicinos centre Batneryje, Šiaurės Karolinoje“, – patvirtino federalinio Kalėjimų biuro pareigūnas elektroniniame laiške naujienų agentūrai AFP.

Pranešime nurodyta, kad mirties priežastį turi nustatyti patologas.

2020 metų vasario mėnesį B. Madoffo advokatas pranešė, kad nešlovę užsitraukęs buvęs Volstrito finansininkas serga mirtina liga ir prašosi paleidžiamas iš kalėjimo, kad galėtų mirti namuose.

Advokatas Brandonas Sample'as nurodė, kad B. Madoffas serga „mirtina inkstų liga ir turi kitų sunkių sveikatos sutrikimų“. „Kalėjimų biuras 2019 metų rugsėjį padarė išvadą, jog B. Madoffui dėl mirtino inkstų nepakankamumo pobūdžio liko gyventi mažiau nei 18 mėnesių“, – rašė advokatas laiške JAV federaliniam teisėjui.

Tuomet laikraštis „The Washington Post“ pranešė, jog B. Madoffui reikia neįgaliųjų vežimėlio ir nuolatinės priežiūros. Jis prašėsi gailiaširdingai paleidžiamas, kad galėtų pataisyti santykius su anūkais ir mirti namuose, tačiau jo prašymą Kalėjimų biuras atmetė.

„Už grotų praleidau jau 11 metų ir, atvirai kalbant, visą tą laiką kentėjau“, – pareiškė B. Madoffas leidiniui duotame interviu. „Kalėjime nebuvo nė vienos dienos, kad aš nesijausčiau kaltas dėl skausmo, kurį sukėliau nukentėjusiesiems ir savo šeimai“, – pridūrė jis.

Finansinė arba Ponzi piramidė yra sukčiavimo schema, kai „investicijų grąža“ yra sukuriama iš naujų investicijų, gaunamų iš naujų schemos aukų. Iš naujų klientų gautos lėšos yra mokamos anksčiau įsitraukusiems klientams, kol piramidė galiausiai sugriūna.

B. Madoffas, charizmatiškas magnatas, kažkada vadovavęs „Nasdaq“, apkvailino ir įtikino į savo finansų piramidę investuoti labdaros fondus, didelius bankus, Holivudo magnatus ir patyrusius finansinius žaidėjus.

Per kelis dešimtmečius jis iš tūkstančių klientų paėmė maždaug 65 mlrd. dolerių ir susikūrė įžvalgaus investicijų vadovo reputaciją, nes kai kuriems investuotojams mokėdavo netikrus „procentus“, kuriuos paimdavo iš naujų žmonių įnašų.

Tačiau 2008 metais jo piramidė griuvo ir daugybė šeimų neteko savo turto. Tų metų gruodį jis buvo areštuotas, o 2009-aisiais pripažino savo kaltę.

Niujorkietis B. Madoffas nebuvo investavęs nė cento tų pinigų, kuriuos jam buvo patikėję jo piramidės klientai.

JAV tarnybos konfiskavo maždaug 4 mlrd. JAV dolerių, susijusių su B. Madoffu, kuriuos numatoma sugrąžinti dešimtims tūkstančių jo aukų visame pasaulyje.

Madoffo aukų fondas (The Madoff Victim Fund) paskirstys lėšas daugiau nei 30 tūkst. žmonių visame pasaulyje, iš kurių finansininkas apgaule buvo išviliojęs pinigų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 04 14 21:25
Spausdinti