Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PANDEMIJA
„America First“: D. Trumpas pasirašė įsaką, kuriuo vakcinos nuo COVID-19 pirmiausia pasiektų amerikiečius
BNS
Scanpix
Donaldas Trumpas.

 JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį pasirašė vykdomąjį įsaką, turintį užtikrinti, kad amerikietiškos vakcinos nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 pirmiausia pasieks amerikiečius, o tik po to bus tiekiamos kitoms šalims.

Neaišku, kaip šis įsakas bus įgyvendintas, nes vakcinų gamintojai jau yra pasirašę susitarimų su kitomis šalimis.

Tačiau jis rodo, kad JAV nerimauja dėl galimo vakcinų trūkumo, nes per ateinančius mėnesius šalis siekia paskiepyti dešimtis milijonų žmonių. Iki vasario pabaigos norima paskiepyti 100 mln. žmonių, o iki birželio – visą šalį.

Nors D. Trumpas per savo pristatymą stengėsi labai optimistiškai pavaizduoti savo administracijos politiką dėl vakcinų, išrinktasis prezidentas Joe Bidenas per tuo pačiu metu surengtą renginį kalbėjo santūriau.

J. Bidenas, kuris taip pat pristatė savo sveikatos apsaugos komandos narius, įspėjo, kad skiepų platinimas amerikiečiams bus „lėtas ir strigs“, jei Kongresas skubiai neskirs finansavimo.

Kalbėdamas iš savo būstinės Vilmingtone Delavere J. Bidenas pabrėžė, kad Kongresas privalo „užbaigti abiejų partijų dabar vykdomą darbą, antraip milijonams amerikiečių vakcinos gali tekti laukti daugiau mėnesių“.

J. Bidenas taip pat pažadėjo, kad jo administracija per pirmąsias 100 savo darbo dienų užtikrins mažiausiai 100 mln. paskiepijimų. Tai nuosaikesnis tikslas, nei tas, kurį skelbė D. Trumpo pareigūnai.

Išrinktasis prezidentas, kuris anksčiau pranešė, kad vyriausiasis šalies užkrečiamųjų ligų specialistas Anthony Fauci bus jo kovos su COVID-19 komandos narys, sakė, kad prašys šio pasaulyje gerbiamo mokslininko sakyti jam tai, ką jis „turi žinoti“, o ne tai, ką jis „nori žinoti“.

A. Fauci nuotoliniu būdu taip pat dalyvavo J. Bideno renginyje – ir nepasirodė per D. Trumpo renginį.

Sakydamas kalbą per „vakcinos viršūnių susitikimą“ Baltuosiuose rūmuose D. Trumpas pakartojo jam jau įprastus nepagrįstus pareiškimus, kad iš jo buvo pavogta 2020-ųjų rinkimų pergalė.

J. Bidenas turi būti prisaikdintas sausio 20 dieną.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 12 09 10:48
Spausdinti