Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


VIDURIO RYTAI
Afganistano prezidentas A. Ghani paliko šalį
BNS
Scanpix
A. Ghani.

Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani sekmadienį paliko šalį, Talibano kovotojams apsupus sostinę Kabulą po stulbinančio vyriausybės pajėgų sutriuškinimo.

„Buvęs Afganistano prezidentas paliko valstybę“, – „Facebook“ vaizdo įraše patvirtino taikos procesui vadovaujantis Abdullah Abdullah.

Anksčiau Rusijos ambasada Kabule pranešė, kad A. Ghani pabėgo iš prezidento rūmų sostinėje, o vietos ir regiono žiniasklaida nurodė, kad jis išvyko į Tadžikistaną.

Talibanas ne kartą yra pareiškęs, kad bet koks Afganistano krizės sprendinys turi apimti A. Ghani atstatydinimą.

Talibanas anksčiau buvo pareiškęs norintis „per artimiausias kelias dienas“ perimti kontrolę visame Afganistane – taip sekmadienį britų transliuotojui BBC pareiškė šio islamistų judėjimo atstovas.

„Norime, kad per artimiausias kelias dienas įvyktų taikus [valdžios] perdavimas“, – sakė Katare dirbantis sukilėlių derybų grupės narys Suhailas Shaheenas.

S. Shaheenas išdėstė Talibano politiką prieš numatomą valdžios perdavimą. Tokiu atveju sugrįžtų į valdžią radikalių islamistų judėjimas, nuverstas per JAV vadovaujamą invaziją po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų Amerikoje.

„Mes norime įtraukios islamo vyriausybės... tai reiškia, kad visi afganai bus šios vyriausybės dalimi“, – sakė S. Shaheenas.

„Matysime tai ateityje, vykstant taikiam [valdžios] perdavimui“, – pridūrė jis.

S. Shaheenas taip pat sakė, kad grupuotės kovotojai nesitaikys į užsienio ambasadas ir darbuotojus ir kad jie turėtų likti šalyje.

„Diplomatams, nevyriausybinėms organizacijoms, niekam nekils pavojus. Visi turėtų tęsti savo darbą, kaip ir anksčiau. Jie (kovotojai) jiems nepakenks, jie turėtų likti“, – teigė talibų atstovas.

Bandydamas išsklaidyti nuogąstavimus, kad Afganistanas sugrįš į tamsiąsias grupuotės itin konservatyvios islamo teisės versijos dienas, S. Shaheenas pareiškė, kad Talibanas sieks „naujo tolerancijos etapo“.

„Mes norime dirbti su visais afganistaniečiais, norime atverti naują taikos, tolerancijos, taikaus sambūvio ir nacionalinės vienybės etapą šaliai ir Afganistano žmonėms“, – sakė jis.

Tačiau daugelis pareigūnų, karių ir policininkų pasidavė ar atsisakė savo pareigų, bijodami keršto žmonėms, įtariamiems dirbus su Vakarų remiama vyriausybe ar Vakarų pajėgomis.

S. Shaheenas tvirtino, kad to nebus.

„Patikiname, kad niekam nebus keršijama. Kiekvienas atvejis bus ištirtas“, – teigė jis.

Talibano atstovas taip pat sakė, kad grupuotė peržiūrės savo santykius su JAV, prieš kurias ištisus dešimtmečius vykdo kruviną sukilimą.

„Mūsų santykiai buvo praeityje, – kalbėjo jis. – Ateityje, jei jos daugiau nebelies mūsų darbotvarkės, bus naujas bendradarbiavimo etapas.“

A. Blinkenas: JAV pasiekė savo pagrindinį tikslą Afganistane

Jungtinės Valstijos pasiekė pagrindinį savo karinės operacijos Afganistane tikslą – neutralizavo 2001 m. rugsėjo 11-osios teroro aktų organizatorių keltą grėsmę, sekmadienį pareiškė valstybės sekretorius Anthony Blinkenas.

„Prieš 20 metų atvykome į Afganistaną, užsibrėžę svarbiausią tikslą – susidoroti su žmonėmis, kurie mus užpuolė [2001 metų] rugsėjo 11 dieną. Ta misija buvo sėkminga“, – interviu televizijai CNN pabrėžė amerikiečių diplomatijos vadovas.

A. Blinkenas taip pat nesureikšmino JAV pasitraukimo iš Afganistano su chaotiška Vietnamo karo pabaiga. Sekretorius pažymėjo, kad Vašingtonas nebemato prasmės tęsti karinę misiją Vidurio Azijos valstybėje.

„Iš mūsų strateginių varžovų pasaulyje perspektyvos, nėra nieko, ko jie labiau norėtų, negu matyti mus Afganistane dar penkis, 10, 20 metų“, – teigė jis.

Vis tik A. Blinkenas pripažino, jog, nepaisant didžiulio finansavimo ir savo parengties afganų kariai nesugebėjo apginti tėvynės. Pasak valstybės sekretoriaus, talibų antpuolis Afganistane vyko greičiau nei buvo spėjama.

Jis taip pat pagrasino islamistų judėjimui griežtu atsaku, jeigu jo kovotojai trukdys amerikiečių personalo evakuacijai. A. Blinkenas patikslino, kad Vašingtonas nieko neprašė iš Talibano evakuacijos klausimu.

Anksčiau laikraštis „The New York Times“ pranešė, kad JAV specialusis pasiuntinys Afganistane Zalmay Khalilzadas paragino talibus neįžengti į Kabulą, kol iš miesto evakuojami Amerikos piliečiai ir kiti asmenys.

NATO: politinio sprendimo Afganistanui „reikia skubiau nei kada nors anksčiau“

NATO sekmadienį pareiškė, kad rasti politinį Afganistano konflikto sprendimą reikia „skubiau nei kada nors anksčiau“, Talibanui pasiekus Kabulo priemiesčius ir rengiantis perimti valdžią.

„Mes remiame Afganistano pastangas rasti politinį konflikto sprendimą, kurio dabar reikia skubiau nei kada nors anksčiau“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas pareigūnas iš 30 šalių vienijančio aljanso.

„NATO nuolat stebi įvykius Afganistane“, kovotojams po intensyvaus puolimo priartėjus prie sostinės, nurodė pareigūnas.

„Padedame tęsti operacijas Kabulo oro uoste, kad Afganistanas būtų sujungtas su pasauliu, – pridūrė jis. – Taip pat tęsiame savo diplomatinę misiją Kabule. Mūsų personalo saugumas yra svarbiausias prioritetas; koreguojame veiksmus atsižvelgdami į padėtį.“

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 08 15 18:34
Spausdinti