Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


VIDURIO RYTAI
Afganistane įsigalint Talibanui JAV ir JK siunčia karių evakuacijai organizuoti
BNS
Scanpix
Talibų kariai Herate.

Jungtinės Valstijos ir Jungtinė Karalystė penktadienį pranešė pasiųsiančios tūkstančius karių į Afganistaną evakuoti ambasadų darbuotojus ir kitus savo piliečius, Talibanui vieną po kito užėmus daugelį svarbių regionų centrų ir tęsiant puolimą, keliantį pavojų sostinei Kabului.

Vakarų šalys apie skubias evakuacijos operacijas pranešė Talibanui perėmus kontrolę antrame pagal dydį Afganistano mieste Kandahare. Dabar Afganistano vyriausybė kontroliuoja tik Kabulą ir nedaugelį kitų teritorijų.

„Kandaharas visiškai užkariautas. Mudžahedai [kovotojai] pasiekė Kankinių aikštę“, – per „Twitter“ paskelbė vienas talibų atstovas, turėdamas galvoje svarbų šio miesto objektą.

Talibano paskelbtą informaciją patvirtino vienas gyventojas, sakęs naujienų agentūrai AFP, kad vyriausybės pajėgos atrodo masiškai besitraukiančios į vieną karinę bazę šalia šio pietinio miesto.

Keliomis valandomis vėliau Talibanas pranešė taip pat užėmęs Laškar Ga – kaimyninės Helmando provincijos sostinę.

Talibanas penktadienį užėmė Afganistano Logaro provincijos sostinę Puli Alamą, vos 50 km nutolusią nuo Kabulo, pranešė vietos pareigūnas.

„Dabar Talibanas turi 100 proc. kontrolės. Šiuo metu nevyksta jokios kovos. Dauguma pareigūnų pabėgo į Kabulą“, – naujienų agentūrai AFP sakė įstatymų leidėjas Saeedas Qaribullah Sadatas.

Kiek vėliau kitas pareigūnas pranešė, kad talibai užėmė vakarinės Goro provincijos sostinę.

Pasak provincijos tarybos vadovo, kovotojai penktadienį užėmė Firozkohą.

Vyriausybė dabar yra faktiškai praradusi kontrolę didžiojoje šalies dalyje po jau aštuonias dienas besitęsiančios Talibano pergalių šalies urbanizuotuose centruose virtinės.

Šis puolimas buvo pradėtas gegužės mėnesį, Jungtinėms Valstijoms ir jų sąjungininkėms paskelbus planus išvesti iš Afganistano paskutines savo pajėgas. JAV prezidentas Joe Bidenas pasiryžęs du dešimtmečius trukusį karą užbaigti iki rugsėjo 11-osios, kai bus minimos šį konfliktą išprovokavusių teroro išpuolių Amerikoje metinės.

Netikėta įvykių raida

J. Bidenas teigė nesigailintis savo sprendimo, bet Talibano pergalių miestuose, dažnai iškovotų nepatiriant didelio vyriausybės pajėgų pasipriešinimo, sparta buvo netikėta ir privertė naujai vertinti padėtį.

Vašingtonas ir Londonas ketvirtadienį vakare pranešė skubiai evakuosiantys iš sostinės savo ambasadų darbuotojus ir kitus piliečius.

Naujienų agentūra AP taip pat citavo vieną šaltinį Kanados vyriausybėje, sakiusį, kad šalis pasiųs specialiųjų pajėgų karių organizuoti ambasados Kabule evakuaciją prieš ją uždarant. Tačiau agentūros pašnekovas nenurodė, kiek karių bus pasiųsta.

„Toliau mažiname savo civilių dalyvavimą Kabule, atsižvelgdami į besivystančią saugumo padėtį“, – žurnalistams sakė JAV Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as, bet tvirtino, kad šalies ambasada tęs darbą.

„Tai nėra apleidimas. Tai nėra evakuacija. Tai nėra visuotinis atsitraukimas“, – tikino jis.

Pentagonas nurodė, kad Kabule per ateinančias 1–2 paras bus dislokuota 3 000 JAV karių. Gynybos departamentas pabrėžė, kad šios pajėgos nebus naudojamos atakuoti talibus.

Britanijos gynybos sekretorius Benas Wallace'as sakė, kad Londonas pasiųs 600 karių evakuoti Jungtinės Karalystės piliečiams ir buvusiems darbuotojams afganistaniečiams.

Pasak N. Price'o, Jungtinės Valstijos pradės organizuoti kasdienius skrydžius, siekiant evakuoti vertėjus afganistaniečius ir kitus asmenis, padėjusius Jungtinėms Valstijoms ir dabar bijančius dėl savo gyvybių.

NATO penktadienį rengia skubų susitikimą dėl prastėjančios saugumo padėties Afganistane.

Generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas vadovaus diskusijoms su 30 sąjungininkių atstovais.

Susitikimas prasidės 15 val. vietos (16 val. Lietuvos) laiku. Vieno šaltinio teigimu, per jį bus aptariami evakuacijos iš Afganistano planai.

„Bus svarstoma, kas ką, kada ir kaip darys, ir kokia parama tam bus teikiama“, – pažymėjo šaltinis.

Staigus užėmimas

Kautynės Afganistane drastiškai suintensyvėjo gegužę, kai JAV vadovaujama karinė koalicija pradėjo galutinį savo pajėgų išvedimo etapą.

Pastaraisiais mėnesiais užėmęs didžiąją dalį strategiškai mažiau svarbių Afganistano kaimiškų teritorijų, Talibanas nukreipė žvilgsnį į miestus. 

Per pastarąją savaitę kovotojai užėmė daugiau kaip tuziną provincijų sostinių ir apsupo didžiausią šiaurinį Mazari Šarifo miestą – tradicinę Talibano priešininkų tvirtovę, kuri dabar yra viena iš nedaugelio sukilėlių dar neužimtų teritorijų.  

Protalibiškose socialinių tinklų paskyrose giriamasi gausiais karo trofėjais. Paskelbtose nuotraukose matyti šarvuotos mašinos, sunkioji ginkluotė ir netgi bepilotė skraidyklė, atitekę sukilėliams, kai šie užėmė karių apleistas bazes.     

Po kelias savaites trukusios apsiausties vyriausybės pajėgos ketvirtadienį pasitraukė iš Herato – prie sienos su Iranu esančio senovinio miesto. Kariai pasitraukė į į kareivines, esančias už maždaug trijų kilometrų nuo šio trečio pagal dydį šalies miesto.

Herato gyventojas  Masoomas Janas naujienų agentūrai AFP sakė, kad miestas buvo staigiai užimtas. Anot jo, talibai „skubiai įžengė į miestą ir visur iškėlė savo vėliavas“.   

Ketvirtadienį Vidaus reikalų ministerija patvirtino, kad užimtas ir Gazni miestas, esantis už maždaug 150 km nuo Kabulo. Šis miestas įsikūręs palei greitkelį, vedantį į Kandaharą ir talibų tvirtoves šalies pietuose.   

„Nuspėjama katastrofa“ 

Vyriausybės pajėgoms masiškai atsitraukiant, Katare tris dienas vyko tarptautinės derybos dėl Afganistano, kurios ketvirtadienį baigėsi nepasiekus reikšmingos pažangos.  

Bendrame pareiškime tarptautinė bendrija, įskaitant Jungtines Valstijas, Pakistaną, Europos Sąjungą ir Kiniją, nurodė, kad nepripažins jokios Afganistano vyriausybės, „primestos naudojant karinę jėgą“.  

Valstybės departamento atstovas N. Price'as paragino siekti sprendimo derybų keliu ir pakartojo J. Bideno išsakytą nusivylimą blogėjančia padėtimi. Anot jo, Afganistano vyriausybės pajėgos, per du dešimtmečius gavusios milijardus dolerių paramos, pagal karių skaičių yra daugiau nei tris kartus didesnės už Talibaną.  

Nemenką spaudimą namuose patiriantį J. Bideną ketvirtadienį piktai užsipuolė įtakingas Senato respublikonų mažumos lyderis Mitchas McConnellas, apkaltinęs prezidentą „neatsakinga politika“. 

„Afganistanas juda didžiulės katastrofos, kurią buvo galima nuspėti ir jos išvengti, link“, – sakė senatorius.    

ES: Talibano lauks tarptautinė izoliacija, jei užgrobs valdžią jėga

Europos Sąjunga ketvirtadienį įspėjo Talibaną, kad jam grės tarptautinė izoliacija, jeigu užgrobs valdžią Afganistane smurtu, kovotojams užėmus daugelį svarbių regionų centrų ir tęsiant puolimą, keliantį pavojų sostinei Kabului.  

„Jeigu valdžia bus užgrobta jėga ir bus atkurtas Islamo emyratas, Talibano lauks nepripažinimas, izoliacija, tarptautinės paramos nebuvimas ir tolesnio konflikto bei ilgalaikio nestabilumo Afganistane perspektyva“, – sakė ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.   

„ES siekia tęsti partnerystę ir toliau palaikyti Afganistano žmones. Tačiau parama bus tęsiama su sąlyga, kad bus rastas taikus ir įtraukus sprendinys ir bus gerbiamos visų afganistaniečių, įskaitant moteris, jaunimą ir mažumas, pagrindinės teisės“, – nurodė jis išplatintame pareiškime.     

Pasak J. Borrellio, „nepaprastai svarbu, kad būtų išsaugoti per du pastaruosius dešimtmečius moterų ir mergaičių pasiekti reikšmingi laimėjimai, įskaitant prieinamą švietimą“.   

Pareiškime Talibanas raginamas „nedelsiant nutraukti smurtą“ ir atnaujinti taikos derybas su Kabulo vyriausybe. 

„ES smerkia vis dažnesnius tarptautinės humanitarinės teisės ir žmogaus teisių pažeidimus, ypač Talibano kontroliuojamose vietovėse ir miestuose“, – sakė J. Borrellis.  

Anot jo, 27 valstybių Bendrija taip pat ragina Kabulo valdžią „išspręsti politinius nesutarimus, padidinti visų suinteresuotų šalių atstovavimą ir palaikyti kontaktus su Talibanu remiantis vieninga pozicija“.  

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 08 13 08:37
Spausdinti