Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


BALTARUSIJA
A. Sanikovas: „Visiems baltarusiams įgriso kolchozo diktatorius“
Margarita Vorobjovaitė
A. Sanikovas.

Buvęs Aliaksandro Lukašenkos oponentas 2010 m. prezidento rinkimuose, o po jų – politinis kalinys Andrejus Sanikovas įsitikinęs, kad Baltarusijoje nėra opozicijos ir kartu tai – visi į gatves protestuoti išėję šalies piliečiai. Apie Baltarusijos sukilimą ir valstybės ateitį su A. Sanikovu kalbėjosi IQ žurnalistė Margarita Vorobjovaitė.

Viktoras Babaryka, Valerijus Cepkala ir Siarhejus Cichanouskis, o galiausiai ir Sviatlana Cichanouskaja buvo laikomi ne tik realiausiais Baltarusiją 26 metus valdančio A. Lukašenkos oponentais rinkimuose, bet ir ne kartą įvardyti naująja Baltarusijos opozicija. Kokia yra ta opozicija?

– Nežinau, ką šiuo atveju galima vadinti „naująja opozicija“, juk jie patys ne sykį kartojo, kad jie nėra opozicija. S. Cichanouskis – protesto kandidatas. V. Babaryka darė viską, kad tik jo niekas nevadintų opozicionieriumi, jis pats ne kartą neigė, kad yra opozicijoje. Aš negaliu vadinti žmonių opozicija, kai jie patys to labai nenori. Manau, kad šiandienė opozicija – tai tauta, oponuojanti veikiančiam nusikaltėliui, kuris žudo žmones, dalija nusikalstamus įsakus. Tačiau naujų opozicionierių Baltarusijoje aš tiesiog nematau. Visa tai, kas įvyko šalyje, buvo ilgalaikio įdirbio rezultatas, tai bendras visų oponavusių A. Lukašenkos režimui per visą jo valdymo laikotarpį rezultatas. O dabar aš nesuprantu žmonių, kurie pasisako prieš A. Lukašenką ir prašo nevadinti jų opozicija.

Viską, kas įvyko, visą šią situaciją sukūrė pats A. Lukašenka. Sunku buvo to tikėtis, tačiau jis sugebėjo įžeisti kiekvieną Baltarusijos pilietį, taip pat savo aplinkos žmones. Naujų aktyvių žmonių, norinčių dalyvauti politikoje, ratas formuosis vėliau, o kol kas tai – protestas, kuris augo jau seniai ir kuriam subręsti padėjo opozicija per visą šalies istoriją.

2020 09 10 06:00
Spausdinti