Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


VOKIETIJA
A. Merkel partija parėmė A. Lascheto kandidatūrą į kanclerius
BNS

Angelos Merkel partija anksti antradienį tvirtai parėmė Arminą Laschetą kaip konservatorių bloko kandidatą į kanclerius būsimuose Vokietijos rinkimuose, vildamasi galutinai užbaigti įnirtingą kovą su jo varžovu Markusu Soederiu.

Po daugiau kaip šešias valandas trukusių derybų 46 Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) vykdomosios valdybos nariai surengė slaptą balsavimą internetu ir jo metu 77,5 proc. balsų buvo atiduota už partijos lyderį A. Laschetą, naujienų agentūrai AFP sakė dalyviai.

Bavarijos žemės premjeras M. Soederis, CDU regioninės partnerės Bavarijoje – Krikščionių socialinės sąjungos (CSU) – lyderis, gavo 22,5 proc. balsų.

M. Soederis, kuris, kaip rodo apklausos, visuomenėje yra populiaresnis už A. Laschetą, anksčiau sakė, kad sutiks su CDU sprendimu, ir pažadėjo pasitraukti „be jokio apmaudo“, jeigu CDU nominuos A. Lachetą.

Vėlai vakare įvykęs balsavimas buvo savaitę trukusių kovų dėl valdžios, kone nulėmusių kažkada stabilaus A. Merkel centro dešinės CDU ir CSU aljanso skilimą, kulminacija.

Likus vos penkiems mėnesiams iki rugsėjo 26-osios rinkimų, kai 16 metų valdžiusi A. Merkel pasitrauks, konservatorių populiarumas yra smukęs dėl pandemijos valdymo priemonių.

A. Laschetas, ilgametis A. Merkel sąjungininkas ir Šiaurės Reino-Vestfalijos – daugiausia gyventojų turinčios Vokietijos žemės – premjeras, praėjusią savaitę jau užsitikrino CDU vadovybės paramą.

Sausį CDU lyderiu išrinktas 60 metų A. Laschetas įprastomis aplinkybėmis būtų akivaizdus kandidatas vesti CDU ir CSU į rinkimus. Tačiau pastaraisiais mėnesiais jis buvo kritikuojamas dėl nenuoseklumo stabdant COVID-19 plitimą Šiaurės Reine–Vestfalijoje. Kritiškų pastabų jam pareiškė ir pati A. Merkel.

Su A. Laschetu dėl kandidato į kanclerius statuso įnirtingai varžėsi 54 metų M. Soederis, savo ambicijas oficialiai deklaravęs balandžio 11 dieną.

Šis buvęs televizijos žurnalistas, panašiai kaip A. Merkel palaikantis griežtas kovos su pandemija priemones, šiuo metu yra populiaresnis visuomenėje ir tarp parlamento konservatorių.

A. Merkel į šį ginčą nesikišo. Praėjusią savaitę ji pasakė: „Norėjau, noriu [nesikišti] ir nesikišiu.“

Pirmadienio derybų maratono dalyviai Vokietijos žiniasklaidai sakė, kad A. Merkel dalyvavo vaizdo konferencijoje, bet prie diskusijų neprisidėjo. Kai kurie stebėtojai jos tylą interpretavo kaip paramos A. Laschetui nebuvimą.

Disciplinuoti žalieji

M. Soederis pirmadienį žurnalistams sakė, kad CDU, kaip „didesnioji partija“, tars paskutinį žodį dėl kandidato į A. Merkel vietą.

„Nenorime nesantaikos tarp CSU ir CDU, ir jos nepamatysime“, – tvirtino jis.

Neseniai atlikta visuomeninio transliuotojo ARD apklausa parodė, kad 44 proc. vokiečių tinkamiausiu CDU ir CSU kandidatu į kanclerius laiko M. Soederį. A. Laschetą parėmė tik 15 proc. respondentų.

Kol kas neaišku, ar CDU balsavimas žymi konservatorių vidaus kovos pabaigą. CDU ir CSU parlamentarai antradienį turi surengti susitikimą.

Vėlai pirmadienį per vaizdo konferenciją A. Laschetą remiantis Heseno žemės premjeras Volkeris Bouffier  įspėjo, kad valdybos sprendimo partijos rinkėjai „gali nepriimti“.

Kivirčai pakenkė aljanso pozicijoms, didžiausiai Europos ekonomikai sunkiai kovojant su pandemija. COVID-19 šalyje jau nusinešė 80 tūkst. žmonių gyvybių ir smarkiai paveikė ekonomiką.

Chaosas konservatorių stovykloje dar labiau paryškino vienybę centro kairės Žaliųjų partijoje, kuri pagal populiarumą yra antroje vietoje po CDU ir CSU aljanso. Pirmadienį per sklandų renginį žiniasklaidai žalieji paskelbė, kad viena iš partijos vadovių Annalena Baerbock bus jų kandidatė į kanclerius.

Sveikindamas A. Baerbock su nominacija A. Laschetas pažadėjo „teisingą rinkimų kampaniją“ ir paragino partijas gerbti vienai kitą, tuo pareikšdamas užlėptą užuominą M. Soederiui.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 04 20 11:30
Spausdinti