Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


BALTARUSIJA
A. Lukašenka sako galintis „labai greitai“ palikti prezidento postą
BNS
Scanpix
A. Lukašenka.

Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka pirmadienį pareiškė, kad gali „labai greitai“ palikti savo postą.

„Greitai, labai greitai“, – pareiškė A. Lukašenka, atsakydamas į žurnalisto klausimą apie pasitraukimo iš posto terminus ir galimą savo įpėdinį.

Taip pat jis sakė, kad „nereikia spėlioti“ konkrečių terminų.

Pasak A. Lukašenkos, įpėdinio klausimas jam „pats sudėtingiausias“.

„Galėčiau atsakyti kaip kažkada [pasakė] mano geras draugas ir vyresnysis brolis [Rusijos vadovas] Vladimiras Vladimirovičius Putinas: ką baltarusių tauta išrinks, tas ir bus prezidentas“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Jis sakė nedalyvausiantis būsimuose prezidento rinkimuose ir „nestumsiantis“ jokio kandidato.

Lygiai prieš metus Baltarusijoje įvyko ginčijami prezidento rinkimai. Nuo 1994 metų nepertraukiamai Baltarusijai geležiniu kumščiu vadovaujantis A. Lukašenka buvo paskelbtas tų rinkimų nugalėtoju ir užsitikrino dar vieną šešerių metų kadenciją, bet opozicija ir Vakarai balsavimą laiko suklastotu.

Paskelbus, kad A. Lukašenka buvo perrinktas, Baltarusiją apėmė beprecedenčio masto protestai, iš kurių didžiausiame dalyvavo daugiau kaip 200 tūkst. žmonių. Minsko režimas į šias demonstracijas atsakė represijomis – buvo sulaikyta daugiau kaip 35 tūkst. žmonių, tūkstančiai protestuotojų buvo sumušti policijos. Pagrindiniai Baltarusijos opozicijos veikėjai buvo pasiųsti už grotų arba priversti išvykti iš šalies.

A. Lukašenka savo oponentus smerkė kaip „užsienio marionetes“ ir kaltino Jungtines Valstijas bei jų sąmokslininkas planavus nuversti jo vyriausybę.

Pastarosiomis savaitėmis valdžia vėl suintensyvino spaudimą oponentams, surengusi šimtus reidų prieš nepriklausomus žurnalistus ir demokratijos aktyvistus.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 08 09 15:17
Spausdinti